söndag 20 mars 2011

Le béton



Jag har varit intresserad av att betonggjuta sedan flera år tillbaka. Jag älskade att gjuta gipsfigurer när jag var liten, tyckte det var något fängslande med att en massa kan gå från smetig till att bli varm och "brinna" och sedan bli stenhård. Betong och gips är ju kusiner på det viset att framställningen fungerar på samma sätt.

Dock hann jag inte göra slag i betongsaken innan det blev så oerhört poppis bland svennebananerna att gjuta rabarberblad, krukor etc att jag kräktes på hela idén och hävdade att jag var för cool för det där. Alla piffiga hobbyböcker som ligger i höga travar vid varje bokrea, med vitsiga namn som "Betong - en gjuten hobby" har självfallet varit en bidragande orsak till att jag rakryggad lämnade betongintresset bakom mig.

Nu har jag dock gjort det. Jag har köpt en förpackning med 3 kg betongpulver. För att kunna rättfärdiga denna totalvändning kan jag ge den någon tunna förklaringen att jag behövde tyngder till mitt äppelträd på landet. Tyngder behöver man för att forma trädets grenar medan de är unga och böjliga. Det är på de vågräta grenarna som mest frukt bildas och därför att det bra att hänga ned grenarna så de inte växer rakt upp i skyn. Capishe?

Jag gillar inte saker som bara har en enda funktion (finns redan för mycket sånt skräp, t.ex. bananskivare i plast). Därför ville jag inte bara göra x antal mystiska klumpar med ståltrådshängen, som när äppelträdet är färdigböjt har spelat ut sin roll och övergår till att vara betongskräp. Jag valde därför att kombinera tyngderna med funktionen ljushållare. En riktig klassiker. Men ljushållare kan man inte få för många av.

Du behöver:

Betong
Vatten
Handskar
(Munskydd)
En otjusig behållare att blanda i (jag tog en hink från sandlådan)
En otjusig spade eller murslev
valfritt mått (t.ex. kaffekopp, dl-mått)
formar att gjuta i


Formarna jag valde att gjuta i var gamla tetror för grädde och havremjölk, samt take-away-kaffemuggar (espressostorlek). Dessa formar är perfekta eftersom det är bra om ytan man gjuter mot är plastig, annars blir det svårt att få loss den färdiga betongen från formen. Creamfraicheburkar och andra plastformar är såklart också lämpliga, men man behöver ibland ta sönder formen för att få ut betongformen. Välj därför nåt som du inte är så förtjust i.

Gör så här:

1) Ös försiktigt upp betongen och undvik att andas in dammet. Betong är irriterande för slemhinnor och hud så det är att rekommendera att använda handskar och munskydd. Dessutom känner man sig jäkligt mycket proffsigare när man har tuff arbetsutrustning.
2) Blanda i vatten försiktigt, enligt förpackningen så var fördelningen 1 del vatten 5 delar betong. Detta tyckte jag blev på tok för torrt så jag hällde i vatten lite på en höft, men kanske snarare 2 delar vatten 5 delar betong.
3) när betongen är som en jämn, tjock och tung gröt så är den rätt. Då är det dags att ösa upp den i valfri form. Skaka formen lite och slå den försiktigt mot bordet så att bubblorna försvinner. Tryck ned ett värmeljus/kronljus i mitten av formen och fixera det med tejp när det står rakt. Jag petade ned ståltråd också för att kunna göra hängen av dem.


4) Jag passade även på att göra en ljusstake/bokstöd av en större havremjölkstetra. Då klippte jag ut ena kortsidan så att den bara satt fast i ena kanten, därefter gjorde jag hål för ljusen.

5) Sedan var det bara att fylla upp tetran med betong och trycka i ljusen igenom hålen. Fixera med fryttejp. Tetran buktar ut av den tunga betongen så tejpen hjälper till att hålla formen på tetran.

6) Därefter är det bara att vänta ett dygn. Tork- och brinntiden tar olika lång tid beroende på hur stora saker som gjutits, men ett dygn är standard för lagom stora formar.

7) Spaya eller droppa på vatten på de ytor som är i kontakt med luften några gånger under tiden formen brinner. Detta eftersom dessa ytor annars riskerar att torka snabbare än övriga ytor.

8) När betongen är färdigbrunnen tar du bort tetraformerna och avslutar med att snabbt väta betongen med vatten. Av samma anledning som punkt 7. Låt torka.

Så här blev det..



De färdiga trädhängarljusstakarna.


Tetraljusstaken som också är..
..ett bokstöd. A:et placerades i tetrans botten innan jag hällde på betongmassan.


Att äppelträdet, tillika huvudanledningen till betongprojektet, blivit utsatt för omfattande attacker av trakten rådjur under vintern och därav mist samtliga grenar som var aktuella för böjning, är i sammanhanget en petitess. Det var ju rätt kul ändå.

1 kommentar:

  1. Vilka tjusiga stakar! Tänkte faktiskt på att jag tyckte att den på första bilden var ovanligt tjusig senast då det bjöds på ingefära-te. De nya tillskotten passar ypperligt som hans vänner.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...