torsdag 12 september 2013

Inlagd smörgåsgurka

Nu är det full skördetid och det är ju härligt och allt, men också en smula stressigt. Det är liksom lite svårt att hinna med att äta upp allt innan det möglar. Och att behöva slänga de surt förvärvsodlade grönsakerna är bland det tristaste som finns. Därför kan det vara bra och roligt att lära sig lägga in olika grönsaker.

Jag är verkligen ingen expert, och har hittills fegat lite gällande inläggningar. Jag tycker att de godaste burkgurkorna är de som är mjölksyrade, men det verkar så himla lätt att misslyckas med. Dessutom verkar man bara kunna mjölksyra hela gurkor, och de jag odlar blir så ojämna att de är tvunget att skiva dem för att få ner med i burkarna. Är det nån som har egen erfarenhet eller ett dunderbra recept på mjölksyrade grönsaker så lämna en kommentar för sjutton!

Hur som helst, här kommer receptet på de inlagda gurkorna jag vågade mig på i år. De ligger i en saltlag första dygnet för att bli extra krispiga. Därefter kommer ättikslagen som känns omöjlig att misslyckas med.

Ingredienser:

500 g smågurkor

Saltlag:
½ dl salt utan jod (jod ger en bitter smak i inläggningar som man inte vill ha)
5 dl vatten

Ättikslag:
1,5 dl ättika (12%)
3 dl vatten
5 dl ekologiskt socker

Kryddlag:
2 st dillkronor
½ msk gula senapsfrön
ev. en liten bit pepparrot

Gör såhär:
Dag 1: Skölj och borsta gurkorna rena i kallt vatten. Skär dem sedan i ca 3-5 mm tjocka skivor. Rengör och desinficera en eller två glasburkar beroende på storlek och lägg gurkskivorna där.
Saltlagen: Blanda ut saltet i vattnet, jag kokade 1/3 av vattnet så att det lättare gick att lösa upp saltet. Sedan hällde jag på resterande vatten och lät kallna. Häll därefter saltvattnet över gurkorna och sätt på lock och ställ kallt över natten.

Dag 2: Koka upp ättikslagen så allt socker löser sig. Häll samtidigt av saltvattnet från gurkburkarna. Peta ner kryddlagen fördelat i burkarna (om de är fler än en såklart). Häll i den varma ättikslagen i burkarna. Se till att ättikslagen täcker alla gurkor så att ingenting sticker upp ovanför ytan (kan mögla annars). Sätt på locket på burkarna och låt kallna ordentligt innan du ställer in dem i kylskåpet.

Vänta sedan minst en vecka innan du provsmakar gurkan på god vegetarisk pastej eller dylikt! Du kommer känna dig som värsta husmorsgudinnan när du serverar dig själv och andra DINA smörgåsgurkor! Epic!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...