fredag 20 september 2013

Tonfiskfisket - ohållbar dammsugning av haven

Tonfisk var det första jag slutade äta pga miljömässiga skäl, flera år innan jag skippade kött, och detta trots att jag älskade tonfiskröra mm. Det var efter att jag hade varit på Kolmården med gymnasiet och där fått träffa delfinskötarna som pratade om att fisket av tonfisk även drabbade delfiner och havssköldpaddor mfl. så smakade tonfisken inte lika bra längre. Delfinskötaren berättade om hur fiskebåtarna söker upp delfinflockar (eftersom delfiner och tonfisk ofta jagar ihop) och så omringar man delfingruppen med nät och drar upp allt som hamnat i nätet, och får på så sätt upp en hel del tonfisk men också andra arter. 
Jamen, dolphine safe-märkt tonfisk då? Nej, enligt delfinskötaren innebär det bara att man öppnar upp nätringen så att några delfiner kan lockas ut, men vissa blir ändå kvar och flockarna splittras. Dessutom är delfiner väldigt stresskänsliga så trots att en delfin lockats ut ur nätet så kan den dö av stresschocken efteråt. 

Detta var elva år sedan. Och jag får fortfarande en extra knut i magen när jag ser tonfisk i kollegornas lunchlådorna eller på vännernas sushitallrikar. Jag trodde att det nu för tiden var allmänt känt hur fisket går till. Numer vet vi dessutom att många tonfiskarter är överfiskade och vissa akut utrotningshotade (blåfenad och gulfenad tonfisk) och man bör därför undvika att äta tonfisk även för tonfiskens skull. 

Det enklaste är ju att inte äta den alls, då är man såklart helt säker på att inte bidra till det som filmen ovan påvisar. Men har man svårt att låta bli bör man absolut bara köpa tonfisk på burk som är MSC-märkt (alt. krokfångad-märket som i filmen). Att köpa tonfiskfiléer i delidisken eller på restaurang är inte ett hållbart val, eftersom det är väldigt ovanligt att dessa är MSC-märkta.

Och är det så att man inte bryr sig om tonfisken, delfinerna eller ekosystemen så kanske man vill välja bort tonfisken pga hälsoskäl, eftersom den är en fet fisk som tyvärr samlar på sig en hel del miljögifter som t.ex. tungmetaller. Det finns alltså många anledningar att se över sin konsumtion av den klassiska burkfisken och kanske välja en god vegetarisk macka nästa gång du ska köpa en matig lunchmacka på ditt lokala fik.
2 kommentarer:

  1. Jag skäms, jag har inte förstått detta riktigt innan. Bra skrivet Linda! Alla borde läsa.

    SvaraRadera
  2. Jag såg Havets vargar för ett tag sen, mkt bra dokumentär. Spännande, tonfiskar är sjukt snabba. Och en stor blåfenad av bra kvalité kostar multum på marknaden, den dyraste såldes i år för 12 miljoner kronor. Helt sjukt. Inte undra på att den tjuvjagas. Den tonfisk som finns i burkarna är den mindre, tror den heter bonit, den får gult ljus av WWF så även om den inte är akut utrotningshotad det är ju toppen att undvika den med.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...