torsdag 1 november 2012

Tvättmedel - Ett rent slöseri

Idag förundras jag över siffran att av allt tvättmedel som används i Sverige per år (50 000 ton) så är en fjärdedel eller 12 500 ton ren överdosering. Tolvtusenfemhundra ton tvättmedel som hamnar hos vattenreningsverken helt i onödan. Tänk om kvinnorna på bilden fick höra det? Att vi slösar så mycket med både pengar och förbrukningsvaror.

Det är ju skamligt att vi inte bemödar oss med den enkla manövern att mäta upp tvättmedlet utifrån hur mycket tvätt vi faktiskt har i maskinen. Idag har de flesta tvättmaskiner även funktionen att de väger tvätten just för att vi ska veta hur mycket vi ska dosera. Dessutom står det på förpackningarna hur mycket man ska ta till x antal kilo tvätt. Ändock 25 procent överflöd!

Många doserar ju lite extra tvättmedel för att det garanterat ska bli rent, men det är ett totalt feltänk eftersom överdoseringen ger motsatt effekt. För mycket tvättmedel försämrar tvätteffekten och gör så att både medlet och smutsen inte sköljs bort och sitter kvar i kläderna vilket kan ge dig hudirritationer och allergier.

För miljön är det dock ännu värre eftersom de aktiva ämnena i tvättmedlen inte går att få bort helt och hållet i reningsverken. Vilket bidrar till försurning av mark och vatten. En undersökning som Via gjort visar dessutom att den klimatpåverkan som överdoseringen orsakar motsvarar utsläppen från 5800 bilar varje år.

För tvättmaskinen sliter överdoseringen på prestandan, och leder till slitage och igenslamning i rör och tvättmedelsfack. I facken kan det dessutom börja mögla av gamla tvättmedelsrester. Juck!

Du ser att du tagit rätt mängd tvättmedel om det nätt och jämt bildas ett skum i tvättmaskinen. Om det bildas mycket skum har du överdoserat. Det kan alltså vara värt att ta några extra minuter och vänta på att maskinen startar för att kunna se hur mycket din tvätt skummar.

Vilken typ av tvättmedel ska man välja då? Ja självklart ett miljömärkt tvättmedel, företrädesvis Bra miljöval, därefter Svanenmärkt. Gärna svensktillverkat. Och helst utan parfym. Ett flytande tvättmedel löser sig lättare med vattnet och lämnar därför färre partiklar kvar på kläderna. Dessutom innehåller de inte blekmedel som de flesta pulvertvättmedel gör.

Använd inte sköljmedel, de innehåller tensider som är svåra att att bryta ned i naturen. När du avstår från sköljmedel minskar du både på mängden transporter och förpackningar samtidigt som du sparar pengar.

Och du, se till att fylla tvättmaskinen till brädden, maxa kläder ända till du får pressa in sista strumpan, för när tvätttrumman vattenfylls så sjunker kläderna ihop och de blir runtslungade precis som sig bör.


Här kan du få fler tvättips av experten Rune Gustafsson:

Kontentan är alltså att det är dåligt på så många olika sätt att överdosera sitt tvättmedel. Sluta med det Sverige!17 kommentarer:

 1. Vi tvättar i en sån tvättomat eftersom att det väldigt sällan finns tvättstugor i tyska hyreshus. Vi har heller inte ännu skaffat oss en och då är det liksom det enda alternativet för oss. Hur som helst, så förundras jag över vilka ofantliga mängder tvättmedel som doseras ut i automaterna när man betalar sin maskin. Till en tvättmaskin på 3.5 kilo får man inte mindre än 5 dl tvättmedel. Det är helt vansinnigt. Och inte nog med det, alla använder sina 5 dl också.

  SvaraRadera
 2. Testa tvättnöttet! De är naturliga och kan slängas på komposten efteråt. De verkligen gör tvätten ren och kostar mycket mindre. Jag tvätta till och med min sons tygblöjor med tvättnöttet utan problem.

  SvaraRadera
 3. Bra tips om att kolla skummet!

  Det där med flytande tvättmedel vs pulver tyckte jag också var intressant. Köper alltid pulver då jag vill undvika plast i så stor utsträckning som det går. Borde återgå till att köra tvättnötter, men det är svårt när en i familjen är skeptisk.

  SvaraRadera
 4. Vi använder ättiksprit som sköljmedel och tvätten känns så ren å fräsch då. Ska tydligen behålla färgerna bättre oxå om jag inte har fått fel info. Ett annat tips är att alltid använda kulör tvättmedel då även de flesta vita plagg är färgade vita. Vad vet du/å ni andra om just ättiksprit och tvätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder oxå ättikssprit som sköljmedel. Miljövänligt och tar bort ev. dålig lukt som svett. :)

   Radera
  2. Använder oxå ättikssprit som sköljmedel. Miljövänligt och tar bort ev. dålig lukt som svett. :)

   Radera
  3. Använder oxå ättikssprit som sköljmedel. Miljövänligt och tar bort ev. dålig lukt som svett. :)

   Radera
 5. Bra inlägg, delar detta på millashälobloggs fb sida :)

  SvaraRadera
 6. Jag har stört mig på detta i flera år! I gemensamma tvättstugor så är det snarare regel än undantag att tvättmedelsfacken innehåller rester från föregående tvättare. Och oftast då av ett slag som jag inte vill ha min tvätt! Jag vill ha parfymfritt och miljömärkt! Tänkte dock göra ett försök med tvättnötter snart.

  SvaraRadera
 7. Jag använder också tvättnötter, funkar mycket bra och gör dessutom tvätten mjuk! När det är fläckar på kläderna så tar jag på lite flytande galltvål innan...

  SvaraRadera
 8. Råd och Rön verkar inte instämma i att tvättnötter fungerar. De har t.o.m. anmält dem till konsumentverket: http://www.radron.se/tester/boende-tradgard--husdjur/tvattbollar/

  /Christian

  SvaraRadera
 9. Vart har du hittat informationen? Kan du länka källan?

  SvaraRadera
 10. Tvättnötter är en bluff.
  Hoppas verkligen ni inte lurar på någon detta.
  https://m.facebook.com/sverigeskonsumenter/posts/228411727230707?stream_ref=5
  http://www.radron.se/tester/boende-tradgard--husdjur/tvattbollar/

  SvaraRadera
 11. Helt fel packar man maskinen kommer inte medel åt all tvätt och det blir inte rent. Jag har via flytande skummar för mycket har provat gå ner så det inte skummar problemet är då att kläderna luktar blött papper typ vilket känns direkt då man går in i badrummet. Använder jag kapslar skummar det inte även om jag skulle överdosera. Däremot använder man för mycket tvättmedel för att få bort olja i nacken på en tröja så stämmer det att för mycket blir sämre om man använder via då via inte torkar ut, råkade spilla ut en via flytande och fast jag trampade i det med fötterna och sköljde minst 5 gånger så blev fötterna inte torra vilket betyder att den inte är så bra på att ta bort olja. Kapslarna torkar ut mer. Har man tvättar med för lite tvättmedel så börjar alla tröjor lukta härsken kroppsolja precis så kan sovrum lukta om sängkläder är smutsiga eller inte rena efter tvätt så sover man en natt så luktar det hemskt. Bäst tvätteffekt uppnår man om man packar Max 75% kläderna behöver lite andrum för att bli rena och att det ska komma åt och tvätta bra. Problemet är idag att tvättmedel ska vara så naturvänliga att dom inte tvättar rent ordentligt så lägh 1 msk bikarbonat i vatten och läs upp och häll i maskin så luktar det som förr i tiden fräscht och förstärker tvätteffekt. Blanda med vatten för att slippa att det slipar dock slipar det mindre än zeoliter.

  SvaraRadera
 12. Har nu köpt ny via verkar vara fel på den föregående för den nya är bättre och skummar ännu mer 10ml för att tvätta en tjocktröja i mini programmet på 30 min skummade lite väl mycket. Har mailat via och bett dom att göra om så det skummar mindre som kapslarna. Förut när jag med via använde mindre pga skum så vart tvätten ej ren. Kapslarna är 28-30 ml Det står använd 1 kapsel till 2-5 kg. 1 kg skulle då resultera i 14 -15 teoretiskt men då det är en viss vattenmängd i maskin kan man ej gå ner så mycket eftersom man måste ha en viss mängd medel för att ens få tvättkraft. Ska köpa miele med auto dos programmet nästa gång så slipper man hålla på och dosera.

  SvaraRadera
 13. Intressant fakta från Råd&Rön visar att tvättnötter smutsar ner lika mycket som traditionella tvättmedel och dessutom inte gör tvätten ren!
  Följ länken å kolla själv:
  https://www.radron.se/tester/boende-tradgard--husdjur/tvattmedel-alternativa/

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...