fredag 2 november 2012

Ekologiska havtornstryfflar

Så var det obönhörligen månaden november. Den kanske minst uppskattade månaden på året eftersom finhösten är slut och julen fortfarande för långt borta. För att inte helt tappa stinget måste man ta i med hårdhandskarna så att inte månaden blir en enda lång leda. Jag peppar med träning, tv-serier, stora varma tekoppar och så dessa svingoda havtornstryfflarna då förstås. Fick havtornstipset av en bekant som ätit just havtornstryfflar på tjusig restaurang.  I brist på befintligt recept gjorde jag dessa helt from my own head. Tycker det blev riktigt utmärkta!


Ingredienser:
1 dl ekologisk grädde
1 dl havtorn
150 g mörk 70% choklad (absolut alltid Fairtrade-märkt)
1 tsk honung
+ ekologisk/fairtrade kakao

Gör:
Häll grädden och havtornen i en kastrull och låt sjuda/bubbla några minuter. Sila därefter av havtornsgrädden i en bytta eller nåt annat trevligt. Mosa bären mot silen så att bärjuicen följer med grädden. Häll sedan tillbaka havtornsgrädden i kastrullen igen och håll varm på plattan (svag värme). Hacka chokladen grovt och häll i den och honungen i kastrullen. Rör tills chokladen smält och tryffelsmeten är jämn och blank.

Ös upp smeten i en form av nåt slag och låt stelna, företrädes vis utomhus. Funkar såklart i kylskåpet också, men då måste du vänta tills den svalnat, eftersom det drar snormycket energi att ställa in varma saker direkt i kylskåpet. Capish?

När smeten stelnat och blivit hård så tar du hjälp av en ellet två skedar och formar den till små bollar. Rulla bollarna i kakao. Lägg i en tät burk och förvara i kylskåp. Passar både till starkt kaffe och mörkt rött vin.
2 kommentarer:

  1. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag är ett stort fan av din blogg. Ditt miljöengagemang gör mig så glad. Jag hoppas många läser. Tryfflarna verkar supergoda. Måste testas. Var får man tag i havtornsbär? Blir det lika gott med andra bär?

    SvaraRadera
  2. Hur många bollar räcker detta till ungefär?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...