måndag 19 november 2012

Jag ska inte tappa hoppet jag ska inte tappa hoppet jag ska inte tappa hoppet jag ska inte tappa hoppet jag ska inte tappa hoppet jag ska inte tappa hoppet jag ska inte tappa hoppet jag ska inte tappa hoppet jag ska inte tappa hoppet jag ska inte tappa hoppetÅh en så härlig morgon att vakna upp till! Det är både måndag och november. Och som grädde på moset möts man av den här hårdkokta nyheten på radions nyhetssändning:

Världen går just nu mot en temperaturhöjning på fyra grader, alltså dubbelt så mycket som det mål som lades fast på klimatmötet i Köpenhamn för två år sedan. Och det riskerar att leda till oöverblickbara konsekvenser, enligt en rapport från Världsbanken som presenteras idag.

Koldioxidutsläppen har fortsatt att öka varje år, och det som nu håller på att hända är mycket allvarligt, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

– En uppvärmning på fyra grader celsius har vi inte upplevt på jorden de senaste 20 miljoner åren, så det är en oerhört dramatisk förändring av livsvillkoren.
– Då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten, säger Johan Rockström.

Två graders uppvärmning av klimatet är vad forskare sagt är möjligt att klara av, och det är också det tak som politiker från hela världen enades om vid klimatmötet i Köpenhamn 2009.
Men nu ser det istället ut som att vi i motorvägsfart är på väg mot fyra graders uppvärmning, enligt en rapport från Världsbanken och ett ansett tyskt klimatforskningsinstitut.

– Får vi den typ av extrema värmeböljor som en fyragraders-värld skulle orsaka, så blir det katastrofala effekter med tiotusentals döda. Kom ihåg att värmeböljan i Europa 2003 är den största miljökatastrofen i Europa i modern tid, uppemot 50.000 människor dog redan då, säger professor Johan Rockström.

"Det är min förhoppning att rapporten ska chocka oss så att vi agerar.", skriver Världsbankens chef, Jim Yong Kim i förordet.

Och det är en radikal förändring av politiken som behövs, om temperaturen ska kunna hållas nere. Med de utsläppsminskningar som världens länder hittills har utlovat blir det ändå 3,5 till fyra grader varmare. Betydligt mer behövs alltså göras för att få ned utsläppen, och än har inte ens de nuvarande löftena förverkligats.

....

Alltså, jag blir så deppig. Vissa dagar känns inte som att det händer någonting och att mina små vardagsbestyr som att snåla på vatten och stänga av standby-lägen inte spelar någon som helst roll. Jag gör mina enkla små val för att politiker ska få stöd från sitt folk att våga att ta tuffa beslut. Men idag känns det inte som att det spelar någon roll. Om inte de tunga besluten från världssamfundet går igenom så kommer få nationer lägga stora pengar och satsningar på att själva minska sin klimatpåverkan. Om inte ni gör det så tänker inte vi göra det. I det här läget krävs mer piska än morot för att få länder att agera. Det är trots allt vår framtid det handlar om. En framtid som idag känns som att den förmodligen kommer påminna om den dystopiska boken/filmen Vägen.

5 kommentarer:

 1. .... men den stora nyheten idag är om SAS ska överleva eller inte.

  SvaraRadera
 2. Ah, att civilisationen kommer att kollapsa är redan ristat i sten. Klimatkrisen är en sak, men när vi samtidigt får en energikris och en akut kvävebrist, då ser det illa ut. Bättre att i ångest se verkligheten som den är, än att sticka huvudet i sanden och hitta på en "klimatsammansvärjning". Den viktiga frågan är: när civilisationen kollapsat, vad händer se'n? Hur skall vi se till att åtminstone *några* av våra barn överlever denna kris?

  SvaraRadera
 3. Visst känns det hopplöst och deppigt ibland. Som att vad jag än gör, spelar ingen roll, det går ändå åt....

  Men glöm inte bort hur många du inspirerar på vägen. Ingen kan göra allt, men om alla gör något, så blir det bättre, ett litet steg i taget. Jag tror vi lätt glömmer bort hur många som inspireras av oss som orkar göra andra val och stå för dem.

  När jorden går under ska man åtminstone känna att man gjort vad man kan, eller hur? På ett egoistiskt plan, jag har i alla fall min rygg fri, jag har ett renare samvete...

  SvaraRadera
 4. Nu var det inte riktigt så. Rapporten handlade om vad som skulle hända om tempen steg med 4 grader. Inte att den kommer att göra det. Det gäller att skilja mellan "om" och "att"

  Persson

  SvaraRadera
 5. Antar att det enda man kan göra är att enträget fortsätta jobba i det lilla! Tunga dagar kommer och går, bara man inte helt ger upp.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...