måndag 24 juni 2013

Visste du att det här 15 vanliga hushållsgrejerna är klassat som farligt avfall?


Om jordens hela befolkning skulle konsumera som vi i Sverige gör, så skulle vi behöva fler än ett jordklot. Men i och med att vi lever på en planet med begränsade resurser är det superviktigt att som världsmedborgare aka privatperson både försöka minska sitt avfall men också att källsortera det rätt så att man minskar resursslöseriet och bidrar till en bättre miljö och en mer hållbar framtid.

Den enskilt viktigaste saken man som privatperson kan sortera ut och återvinna är farligt avfall. Farligt avfall innefattar allt avfall som är farligt för oss människor och/eller vår miljö och ska därför aldrig aldrig läggas i soppåsen eller hällas ut i vasken. Varför då? Jo för att farligt avfall kan vara cancerframkallande, frätande, explosivt eller brandfarligt. Eller sabba liv och lem för vattenlevande organismer och därmed kunna sprida runt massa dåligheter i ekosystemen.

Kanske tänker du att eftersom du inte driver en privat billackering eller har ett mindre laboratorium i köket så är det ingenting som berör dig? FEL och åter fel. Här nedan har jag samlat ihop några vanligt förekommande farligt avfallsprylar som hanteras i vanliga svenska hem:

- Hårfärg/hårtoning (tomma förpackningar)
- Spelande gratulationskort
- Matfetter
- Aceton/nagellacksremover
- Nagellack
- Bilvårdsprodukter (även tomma förpackningar)
- Cigarettändare
- Klister/alla typer av limmer
- Färgburkar/färgrester /penselvatten (även om det är vattenlöslig färg)
- Maskindiskmedel
- Parfymflaskor (fulla)
- Batterier (mobil/uppladdningsbara/knappcellsbatterier)
- Hårspray/hårmousse
- Raklödder
- Tvättmedel/sköljmedel


Tyvärr är farligt avfall det minst smidiga du kan källsortera i och med att man uppmanas besöka en återvinningsstation, och det kräver ofta biltransport. Inte särskilt användarvänligt och dessutom exkluderande för medborgare som tar sig fram med kollektivtrafik. Användarovänligheten i systemet resulterar därför i att många som står där med sin parfymflaska ofta väljer att slänga den i glasinsamlingen i fastighetens miljörum istället, bara för att det känns så överjäkla segt och jobbigt att fara iväg med en liten flaska till ÅVC-stället.

Men det finns försök till lösning på just detta problem. De flesta kommuner och återvinningscentraler (iallafall i Stockholm) har börjat erbjuda en mobil miljöstation, dvs en lastbil som stannar på vissa platser vissa tider för att hämta upp privatpersoners farliga avfall. Ett jättebra initiativ, men med det stora problemet att det är ytterst få som känner till 1) att 2) när och 3) var dessa mobila enheter stannar. Dessutom sker det vanligtvis bara någon gång om året vilket minskar chanserna betydligt att man faktiskt skulle komma ihåg när det sker. Har svårt att se att grannarna bara i mitt hus engagerar sig så pass att de skriver upp i kalendern de tre ggr om året som återvinningsbilen kommer till våra kvarter.

Så för trångbott folk i Sveriges miljoner lägenheter kan jag tänka mig att det är en promille som bryr sig så pass mycket att man antingen går in på kommunens hemsida för att hitta de mobila miljöstationernas ruttschema alternativ samlar ihop ett gäng farligt avfallsprylar innan man beger sig till återvinningscentralen utanför stan i sin eller någon annans bil. Man har alltså krånglat till och lagt på ännu en grej på oss privatpersoner; att göra rum för ytterligare en återvinningsfraktion under diskbänken, samt att komma ihåg, ta sig tid och ork för att åka ut till ÅVC:en. Och det är vårt fel om vi inte gör rätt.

Om vi ska bli bättre på att sortera farligt avfall, vilket jag verkligen hoppas att vi blir, så att vi säkerställer att vi inte sprider cancerogena, brandfarliga eller miljö- och hälsovådliga ämnen i vår natur. Om vi ska bli bättre så måste det börja med att vi dels vet om vad som är klassat som farligt avfall, men det måste också bli enkelt och smidigt att göra rätt. Jag för min del anser att det just nu finns stora brister i både informationsspridningen och i förenklandet för privatpersonen. Kan det inte gå att lösa så att farligt avfallsfraktioner finns i fastigheternas miljörum precis som vilken annan avfallsfraktion som helst?
7 kommentarer:

 1. Det här är viktigt, och därför undrar jag hur du kom fram till att matolja är farligt avfall? Enligt din länk är motorolja farligt avfall, medan matolja sorteras som "övrigt" avfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga; när jag skrev blogginlägget gick jag igenom alla produkter från länken jag hänvisade till och då stod Matfett/Matfetter med. Jag tolkade då detta som att all typ av matfett dvs både smör, baconflott etc och oljor inkluderades i kategorin "matfetter". En ganska suspekt kategori såhär i efterhand eftesom det är som du säger: matolja ska lämnas på återvinningscentralen som övrigt avfall.

   Radera
 2. … och tomma parfymflaskor av glas ska, enligt samma källa, sorteras som glasförpackningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant så sant. hade fått det där med tomma parfymflaskor från en muntlig källa. Bra att du är på hugget! Jag har ändrat det i inlägget nu.

   Radera
 3. För länge sen var jag frisör och du kan tänka dig allt som spolades ner med kranen (överbliven färg och blekmedel, permanentvätska). Det var aldrig tal om att spara sprayflaskor eller tomma färgförpackningar. Det är 15 år sen jag slutade men undrar verkligen hur miljötänket har förändrats under sen dess. Det enda man pratade om under utbildningen var sin egen hälsa med allergier osv. Undra om det har förändrats.

  SvaraRadera
 4. Hehe, jag tänker samma sak om mina grannar. Inte sjutton lägger de på minnet när återvinningsbilen rullar. Istället lägger de strykjärn i metallåtervinningen och köksskåp i kartongåtervinningen. Jag blir irriterad och tycker att det är så väldigt lätt att förstå att jag får åka ut till ÅVC med tex min gamla trasiga teflonstekpanna, men det är nog som du säger att det måste bli enklare för individen om samhället ska blir bra på att sortera farligt avfall.
  /Gunilla

  SvaraRadera
 5. Även vattenfärg? o.O
  Oj, ja... alltså, samla i en dunk och ta med till avfallstationen då? Eller?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...