torsdag 23 januari 2014

Perfekt citron- och vallmokaka
Ibland vill man imponera sina fikagäster lite extra mycket och inte bjuda på de vanliga kanelbullarna eller kladdkakan. Och såhär efter jul är i alla fall jag bara sugen på friska smaker som påminner om vår och försommar. Den här kakan är det perfekta valet i båda fall. Väldigt lätt att göra och ger garanterat upphov till oj-utrop av dina gäster både vid första anblick och första spad... eller ja skedtaget. Om man kisar anas en syrénberså och ljumma vindar.

Kakan är len och saftig och skulle göra sig fint som en lyxig avslutning av en afternoon tea eller på ett festligt födelsedagsfikabord. Grundreceptet kommer från Rosendahls trädgårdscafés receptsamling där den går under epitetet blågul citronkaka. Jag gjorde kakan helt på ekologiska ingredienser och minskade på sockret samt uteslöt vallmofröna i kakan. Ekologiska blå vallmofrön har jag köpt på hälsokost.

Ingredienser:
175 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
skal och saft av ekologisk citron
2 msk syltade apelsinskal (kan uteslutas)
2 dl vetemjöl

ca 0.75-1 dl blå vallmofrön att strö den smorda formen med

Gör:
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda ner socker, ägg, citronskal och -saft, syltade apelsinskal (jag fiskade upp ett gäng ur min citrusmarmelad) i smöret. Rör till sist i mjölet.
- Häll upp smeten i en smort vallmofröbeströdd form (ca 23 cm i diameter). Jag tog en vanlig springform.
- Grädda citronkakan på 180 grader i ca 35 min. Servera som den är eller med vispad grädde.

1 kommentar:

  1. Hej, kul att du är tillbaka. Jag har i o f s inte heller läst så mycket bloggar på sistone. Men din blogg är alltid läsvärd. Heja dig för att du skriver så himla bra. Det får mig att känna framtidshopp. Den här citron- och vallmokakan ser så grymt god ut. Ska nog försöka få till en sådan till helgen kanske.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...