fredag 26 augusti 2011

Min lösning som kan rädda ÖstersjönDu har väl hört det förut. Övergödning, algblomning, bottendöd, utfiskning och framtida arbetslösa fiskare. Det är alla problem som är kopplat till vårt innanhav Östersjön. Ofta benämns Östersjön med negativ laddade ord och miljöproblem är lika med synonymt med Östersjön. Ett smutsigt dött hav som ingen är speciellt stolt över. Östersjön har väl alltid varit en algsoppa?

Det är himla synd att folk i allmänhet inte vet vilket unikt hav vi har utmed vår kust. Det finns faktiskt inget liknande ekosystem på hela jorden. Forskare från andra delar av världen kommer hit för att se havet och genomföra tester och forskning i denna speciella miljö. Östersjön är det största innanhav med bräckt vatten som genom årtusenden har utvecklat unika arter och subarter som nischat sig i denna biotop. Men havet är lika unikt som det är känsligt och få ekosystem har blivit så utsatt för hänsynslöst resursslöseri och så många olika typer av föroreningar som vår egen Östersjö.

Nå. Nu till min smarta lösning. Under min utbildning har jag läst flera kurser som berört problemen i Östersjön. Under en av dessa kurser kom jag på en genial idé om hur man på ett relativt enkelt sätt kan komma till rätta med flera av Östersjöns största problem.

En snabb genomgång av problemen:
- Övergödning från jordbruk och industrier som i havet leder till algblomning.
- Algblomning  som under sin blomning syresätter havet men som när algerna dör sjunker ned till bottnen och använder upp syret i förmultningsprocessen, vilket leder till syrefattiga och döda bottnar.
- Döda bottnar som leder till att torskar och andra fiskar har svårt att fortplanta sig då fiskrommen behöver syre för att kunna utvecklas till yngel.
- Färre fiskar bidrar till att fler fiskare slåss om fångsterna i havet vilket dels leder till överfiske samt att yrkesfiskarna får lägre inkomster och istället blir flitigt subventionerade av jordbruks- och fiskeriminister Eskil Erlandsson.

Den ultimata lösningen:
Eftersom yrkesfiskarna har köpt stora fina fiskebåtar som de får allt färre fiskar med, tänker jag mig att de istället för att ha fisketrålar kan spänna fast finmaskigt trålnät och åka ut och samla in de blågröna giftalgerna som blommar på sommaren. I och med att algerna i sitt blommande stadie tillför havet syre är det smart att samla upp algerna innan de sjunker ned och dör och använder upp syret igen. Yrkesfiskarna får pengar och arbetstillfällen. De uppfiskade algerna kan rötas och bli biogas som är klimatsmart. Havet blir syresatt och torsken och de andra fiskarna slutar dels bli överfiskade och dess rom har förhoppningsvis lättare att överleva och utvecklas i och med att syret inte används upp av de förmultnande algerna på bottnarna.

Problem solved!?

Självklart finns små detaljer som denna lösning inte går in på. Men på det stora hela tror jag faktiskt att denna lösning skulle vara värd att testa och forska vidare på. Den är inte så dum, om jag får säga det själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...