onsdag 3 augusti 2011

Red red wine...bärssaft


Av tidigare plockade röda vinbär kokade jag kvällen till ära vinbärssaft med vanilj, samtidigt som jag lyssnade på Barbro Lindgrens sommarprogram på webben.

Du behöver:

2 l röda vinbär
6 dl socker
8 dl vatten
1 msk vaniljsocker med riktig vanilj såklart
1 krm natriumbensoat
+ en silduk med tillhörande ställning

Det funkar fint att använda bär med stjälkar och hängen kvar. Skölj bären väl. Med betoning på väl eftersom jag själv senare upptäckte en liten snigel som i typisk snigelpanik sökte sig uppåt och bort från den stigande värmen i kastrullen.
Lägg därefter bären i en kastrull och häll över vattnet. Låt bärvattnet koka upp och sjud i 10 minuter. Ta en salladsgaffel eller dylikt föremål och mosa bären mot kastrullkanten innan du öser över bärsaften i silduken. Låt rinna av i valfritt föremål förslagsvis en balja eller bakskål. Låt det droppa i cirka 30 min.

Därefter pyttsar du i saften i kastrullen igen och tillsätter sockret. Låt sjuda igen. Ta ett decilitermått och fiska upp lite saft som du blandar i natriumbensoatet och vaniljsockret i innan du blandar ut det i övrig saftmassa i kastrullen. Häll upp saften på välrengjorda varma flaskor och tillslut. Schoff så har du saft till alla framtida helgers bullkalas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...