måndag 19 augusti 2013

Gyllene havtornsmarmelad







Nu är det säsong för havtorn, detta exklusiva C-vitaminproppade bär som trängs på sin buskes taggiga grenar. Här och var kan man faktiskt hitta havtornsbuskar i kommunala planteringar, ofta utmed vatten och på vindpinande platser. Där trivs havtornet som bäst. Leta! På just en sån plats har jag gerillaskördat havtornsbär som sedan fick bli den här gyllene marmeladen.

 Ingredienser:
300 g havtorn
4,5 dl vatten
4 dl syltsocker

Såhär gjorde jag:
Koka upp havtornen med vattnet ca 5 minuter tills de mjuknat. Tryck sönder bären lite lätt med en slev eller liknande mot kastrullkanten. Sila av vätskan i en annan kastrull och pressa bären i silen över kastrullen så att allt bärigt försvinner från kärnorna. Missa inte att skrapa av moset på undersidan av silen där det lätt fastnar.

Koka upp "mosvattnet" med syltsockret igen, tar någon minut. Under tiden kan du värma vatten i vattenkokaren och ta fram rena syltburkar som du decinficerar med det heta vattnet. Häll av vattnet från burkarna efter någon minut och häll över havtornsmarmeladen i de varma burkarna. Sätt på locket direkt och låt svalna utomhus eller på köksbänken innan du placerar burkarna i kylskåpet. Räcker till ungefär två lagom stora syltburkar.

Ät marmeladen på ostkex, skorpor, frukostmackan eller toppa en pannacotta med någon sked. Typiskt fint att lyxa till höstens testunder med!


6 kommentarer:

  1. Oh vilken fantastisk gul färg! Havtorn är ju lite magiska på det viset. Har smakat havtornsglögg men inte havtornsmarmelad. Måste prova. Jag gjorde persikomarmelad häromdagen och det är någonting väldigt rogivande och trevligt med marmeladkok.

    SvaraRadera
  2. Mer gerillaskördning åt folket! Väldigt fin färg och säkert lika god.

    SvaraRadera
  3. Hur går man tillväga om man vill behålla c-vitaminerna? De förstörs ju vid upphettning.

    SvaraRadera
  4. jag undrar om detta recept stämmer, ska det vara så mycket som 4,5 dl vatten ? gjorde tyvärr enl detta recept men det blev tunt, får ta det till saft istället...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj då. Det var konstigt! Det kan ju vara skillnad på hur mycket vätska bären innehåller. Men att det blir saft istället för sylt.. Hmm. Använde du syltsocker eller vanligt socker? Syltsocker innehåller ju pektin som gör sylten tjock. Sedan är det ju viktigt att man pressar de kokta bären ordentligt genom silen, det gäller att bearbeta dem länge tills bara kärnorna finns kvar i silen. Kanske har du en mer finmaskig sil än vad jag har? Om du vill göra din "havtornssyltsaft" tjockare så kan du ju testa att riva ner ett äpple och tillsätta ytterligare 1 dl syltsocker. Du kan även testa att reducera sylten genom kokning. Hoppas det funkar!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...