lördag 16 augusti 2014

Holkbygge till slagugglan

För några veckor sedan satt jag rastlös i sommarstugan och trummade med fingrarna mot kaffekoppen. Jag behövde ett litet lagom sommarprojekt. Efter en del bollning med sambon bestämde vi oss för att bygga en holk. Men för att festa till det lite extra rent utmaningsmässigt valde vi ganska snart att bygga en uggleholk. Vi googlade runt på olika uggleholksritningar och valet föll på en holk till en slaguggla av två skäl; dels för att vi haft besök av två slagugglor på tomten för några år sedan (de finns alltså i närheten och verkar trivas), och dels för att de behöver hjälp med boplatser pga det moderna skogsbruket som fäller skog innan den hunnit bli gammal, vilket gör att högstubbar från gamla tallar etc inte ofta finns naturligt i skogen längre. Slagugglan vill ha nära till sina jaktmarker, varför det är lämpligt att sätta holken i närheten av hyggen och öppna marker. 


Vi utgick ifrån de här två ritningarna. När en läser instruktioner om holkar kan man lätt få för sig att det är otroligt viktigt att det är prick rätt mått. Till exempel är det lätt att bli förtvivlad om det står det 65 cm i instruktionen och plankan bara räcker till 60 cm. Men jag tänker att en måste komma ihåg att naturens egenskapade bohålor sällan är perfekta eller för den delen identiska. Jag finner det ganska  otroligt att ugglan skulle tvärvända i dörren för att det är 5 cm lägre i tak än på ritning. Sagt och gjort anpassade vi vår holk efter våra bräders passform och begränsningar.Vi använde ganska grova plankor, spillbitar som visade sig vara ohyggligt vinda och sneda. Men även dessa bräder ska ju tas omhand och förädlas. Bättre att använda än att slänga, resonerade vi. Här är framstyckets insida där vi spikade på två trappsteg för att uggleungarna ska få det lättare att ta sig ur holken när det är dags.


Det blev en rejäl pjäs. Bottenplattan var 30x30 cm. Baktycket var ca 65 cm och framstycket var ca 45 cm. Sidostyckena sluttade från 65 cm till 55. Men de behöver ju inte slutta alls egentligen. Holken kan vara rak som ett hus.När holken är färdigsnickrad så är det viktigt att fylla den med kutterspån eller något annat mjukare material. Vi hade en massa sågspån/flis från motorsågens framfart i vedhögen, så det tog vi och fyllde med. Vi öste på med 3 eller 4 sådana hinkar med spån.


Sedan återstod bara balansakten att sätta upp holken i vårt utvalda träd. Holken ska sitta på mellan 4-6 meters höjd, vilket inte var det lättaste att få till med en stege och två höjdrädda krakar till byggare. Men det gick tillslut. Och fint blev det! Nu väntar vi med spänning på när första inflyttaren kommer. Ska det bli en slaguggla eller blir det en ekorrfamilj?2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...