måndag 25 augusti 2014

Vad göra med bondbönor?


Jag har fått en fråga om vad man kan göra av bondbönor egentligen. Svaret är såklart massor. Förutom att blanda dem i pastarätter och varma sallader är röra en ypperlig grej att göra med dem. Gott till grillat, som nyttig dipp till fredagsmyset eller som här till sallad med rostade rotfrukter och stekt halloumi.

Bondböneröra

Ingredienser:

Bondbönor
Olivolja
vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Västerbottenost


Gör:
Sprita och koka bondbönorna i 4-5 min, lägg dem sedan i kallt vatten så de svalnar. Skala bondbönorna en gång till. Det är lite som att skala mandel till glöggen. Gör ett litet hål i skalet och pluppa ut bönan. Därefter, tänk pesto. Mixa alla ingredienser till en fin smet och anpassa olja, peppar och salt efter egen smak. Jag använde en halv dl riven västerbottenost och en vitlöksklyfta på ca två nävar spritade bönor.


 
 
Ett odlingstips om du vill försöka få en andra skörd av bondbönor är att efter du skördat första gången och stjälkarna är tomma på bondskidor, så klipper du av stjälkarna en dm över jorden. Då brukar det kunna komma nya skott (om de inte redan finns där). De blir inte så höga med brukar blomma och sätta skidor. Och det är ju alltid trevligt att få några extra bönskidor, helt utan ansträngning, även senare på säsongen.
 
 
 
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...