torsdag 29 augusti 2013

”Vad fasen ska jag pröjsa två kronor mer för en ekologisk gräddfil för?”


Dagens/veckans/månadens bästa text står Naturskyddsföreningen för. In your face!
 
”Vad fasen ska jag pröjsa två kronor mer för en ekologisk gräddfil för?” funderar kanske du när du står i butiken och peppar inför fredagsmyset. Ja, vad är egentligen skillnaden på gräddfil och gräddfil? Nu ska vi berätta. Men håll i hatten, för vi ska runt jordklotet, ner i myllan, upp i atmosfären och tillbaka.

Om du står med en o-ekologisk gräddfil i handen kan du lita på att kossorna har ätit galet hårt besprutad soja från Sydamerika. Sojan har duschats med ett av världens farligaste bekämpningsmedel, som är förbjudet i EU sedan länge. (Vi vill alltså inte ha giftet här, men tycker det är helt okej att göra storaffärer med länder som använder det. Mysig stil? Not!) Bönorna har växt på enorma fält där ytterst få andra arter trivs, ofta på marker där regnskog en gång frodats. Den största orsaken till att Amazonas huggits ned är just odling av soja.

Och sojan vi importerar från Sydamerika används inte till vegokorv och sojalatte. Nej, den gå...r till foder till boskap så att vi i slutändan ska få så billigt kött och mejeriprodukter som möjligt.

Om du däremot väljer en ekologisk gräddfil så har kossorna mest mumsat på obesprutad mat från den egna gården. Ibland lite soja, men då har den inte duschats med kemiska bekämpningsmedel utan odlats ekologiskt i Italien.

Sedan använder ekomjölkbonden kossornas gödsel som växtnäring, istället för att köpa industriellt tillverkat konstgödsel. Det är himla fiffigt eftersom konstgödsel är en riktig klimatvärsting. Dessutom kryddar det världens åkrar med mer kadmium, ett ämne som ökar risken för benskörhet och njurskador. Varje år får svenska staten hosta upp fyra miljarder kronor på grund av de benfrakturer som kadmium i maten orsakar. Ja, du läste rätt. Fyra miljarder. Inget din ekogräddfil bidrar till alltså.

Som gräddfil på moset får ekokossorna dessutom vara utomhus mer än andra kossor. Det gillar både kossorna och det sprakande, surrande livet i vår svenska natur. När våra marker hålls öppna av betande djur så frodas massor av värdefulla och häftiga arter, som i sin tur gör att våra ekosystem fungerar som de ska. Och friskt vatten, öppna landskap och ren luft vill vi ju ha.

Värt två kronor extra? Självklart tycker vi i Naturskyddsföreningen, och hoppas att du är med oss.

Ha ett trevligt fredagsmys!

#byttilleko

Vill du veta mer om hur ekodjuren har det? Kolla in www.naturskyddsforeningen.se/eko
 
 
 
 

 

5 kommentarer:

 1. Egentligen är det konstigt att det ska behövas sånna här texter. Eko-mejerier är godare, så enkelt är det. =)
  Jag är ovanligt nog nöjd med Arla just nu, eftersom de insett att deras mini-mjölk-produktion är så liten att de lika gärna kan köra den helt eko. Det finns bara eko-mini nu. Vilket innebär att vi faktiskt kan få tag i rätt mjölk överallt! Förr va det bara falbygdens mejeri som gjorde eko-mini och inte alla småbutiker köper mjölk därifrån. Men, Arla har de, så nu finns det mjölk till mig o stortrollet. Gött!
  I övrigt är vi lyckligt lottade här i trakten, vi har både Hjordnära och Falbygdens som tillverkar eko-mejerier. Ekologiskt och närproducerat, kan inte bli bättre. Det enda som stör nu är att det inte finns ekologisk mini-keso. Inte för att jag jagar lättprodukter i allmänhet, men minimjölken är den enda jag fixar att dricka (resten smakar grädde i glaset) och minikeson är så mycket godare än den vanliga keson. Jag vet inte varför, men det bara är så. =)

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte om du känner till det, men det finns ett företag som heter Gröna gårdar. Deras hela idé är kött från djur som bara fått äta gräs. Ja, hö vintertid, men inget kraftfoder o sånt. Det finns flera ställen man kan beställa deras köttlådor. Nu äter väl du inte så mycket kött, men kanske kan det vara nåt som intresserar ändå? gronagardar.se finns det mer info på. Jag har beställt en låda kött där, och det kommer komma upp på Trollcafeet bara jag fått hem grejerna. :)
  /Trollmor

  SvaraRadera
 3. Är det något vi ska satsa på att kosta på oss så är det ekologisk mat, även om den kostar några kronor mer. Jag tycker det är bättre att dra ner på annan konsumtion för att få råd. Det gäller ju att prioritera helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. Jag kan tänka tvärtom istället; varför ska jag inte ta den ekologiska om det bara skiljer två kronor? Däremot börjar det bli längre funderande om den miljövänliga produkten helt plötsligt är mer än dubbelt så dyr..Ekologisk kyckling är en sådan grej, vilket har lett till att jag inte äter det alls längre :( Däremot har jag haft turen att hitta Högens gård som tar 120:-/kg för sitt ekologiska nötkött :D

  SvaraRadera
 5. Köper bara ekologiska produkter, såsom mjölk, yoghurt, fil, creme fraiche, tillomed bacon köper jag ekologiskt, inte bara för djurens välbefinnande, utom också för klimatets och vår välbefinnande! med tanke på hur dåligt o-ekologiska produkters process från tillverkning till produkt har behandlats så är det vi som blir drabbade i slutändan eftersom människan är den största konsumenten i "the food-chain" , och som nämndes ovan, det handlar om prioritering.. en och en annan tankeställare får man sig av filmen "food inc." .. om ni inte är rädda för sanningen så rekommenderar jag den

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...