lördag 1 december 2012

Fröken Ekoreko stökar in advent
Advent står för dörren och jag är nog inte ensam om att ha sett fram emot denna kollektiva söndagsmysfrossa med familj och vänner. Men för att få till riktigt schyssta adventshelger med gott samvete så kommer här ett par tips på vägen. Så här gör jag:

- Omfamna mörkret; det är energismart att inte tända lampor i tid och otid, inte så att jag går omkring i totalt mörker. Men jag har kanske två små lampor på istället för fem. Och jag är noggrann med att släcka i rum där man inte vistas. Min ljusslinga har LED-belysning och övriga är lågenergilampor. Vill du ha varmare ljus på dem ska du leta efter en lågenergilampa med låg färgtemperatur t.ex. 2500-2700 K.

- Jag satsar också på levande ljus och köper blockljus, värmeljus och vanliga kronljus av 100% stearin. Det är finare, petroliumfritt och ljusen brinner faktiskt mycket längre. Det kan dock vara lite svårare att hitta, i alla fall värmeljusen. Men det är värt att leta lite och hamstra när man hittar.

- Frossa med måtta. All överkonsumtion är osunt för både individ och kollektiv. Försök undvika att vänja kroppen vid det ständiga ätandet så är du bättre preppad att överleva julhelgens matutmaningar. 

- Fika ekosmart. För att jag ska komma i rätt stämning inför advent så k-r-ä-v-e-r jag de årliga julbaken.Utan bak ingen feeling. Jag väljer (högst oväntat?) ekologiska prylar i mina bullar, kakor och kolor. Dessutom försöker jag maratonköra ugnsbaken så sparar jag både tid och el. Elen är som ni vet jäkligt dyr vintertid. En annan smart grej när man haft ugnen igång är att låta ugnsluckan stå öppen efter att baket är klart. Då tillgodogörs värmen i lägenheten och man spar uppvärmningskostnader.

- Inför advent brukar jag också köpa massa hyacinter. Bra julblomma som är som finast prick innan den slår ut. Lökarna sparar jag i en papperspåse och planterar ut dem på våren = återanvändning.

- Nu när vintern och minusgraderna har kommit så kan man ta tillfället i akt och frosta av frysen. Jag vet. Det låter kanske osexigt, men det är en sjukt effektiv grej att spara energi på, dessutom får du koll på vad du har längst in i frysen som du kan passa på käka ur den och spara matpengar inför jul- och klappjakten. 

- Även om jag tillhör dem som ständigt fryser under vinterhalvåret så försöker jag undvika att vrida på elementen på max. Jag lindar in mig i mysiga filtar och hasar omkring i raggsockor istället. Och försöker vädra snabbt och effektivt

Glad advent!
6 kommentarer:

 1. Superbra tips som vanligt. Jag köper mina värmeljus på Ica och de innehåller 100% stearin, men håller med om att det kan vara svårt att hitta bra ljus. IKEA hade nästan uteslutande paraffin i sina, så där blev det inga ljus köpta:( I min adventsstake har jag snäckor istället för fönsterlav. Finns det bara snö ute och jag får baka lussekatter och pepparkakor och dricka lite glögg till toner av mysig julmusik så är jag nöjd. Julklappar slutade vi med för flera år sedan. Det känns nästan lyxigt att inte behöva stressa runt i december utan bara kunna njuta av en härlig tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det förstår jag! Skönt att kunna sitta inne och umgås i lugn och ro än att springa på stan och stresskonsumera!

   Radera
 2. Bra tips!

  Jag har för mig att jag köpte mina stearinvärmeljus på Clas Ohlsson, inte så otillgängligt i alla fall även om jag håller med om att oftast är det paraffin istället. Tyvärr köper väldigt många av mina bekanta sina på Ikea "för det är ju så billigt" :-(.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr är det nog så. Många vet nog inte ens om något annat. Tänk utopin om Ikea var världsledande på miljö och socialt ansvar. Vilka ringar på vattnet skulle inte det ge?

   Radera
 3. Det här var så bra, så jag länkar vidare!!!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...