torsdag 13 december 2012

Är denna pryl viktig för mig i jämförelse med vad den kostar världen?Om du kanske sitter och rullar tummarna idag och lite frustrerat inte vet vad du ska ta dig för för att göra världen lite lite bättre så föreslår jag att du börjar med att läsa det här repotaget i DN från igår. Det handlar om omställningsrörelsen i Sverige och världen och hur en liten familj valt att ändra tankesätt och därmed även livsstil. Omställningsrörelsens utgångspunkt är att ekonomi, energi och ekologi hör ihop och är tätt sammanflätade och att det är bråttom att ställa om från fossil energi till förnybar energi.

Så himla fint beskrivet och vettigt och viktigt! Läs för sjuttsingen om du inte redan gjort det. Hoppas det ger många julklappsköpande och/eller thailandresande människor tid att ändra blickfokus. Från två veckor framåt i tiden till två decenium. För det är där resultatet av våra dagliga beslut hamnar. Och det handlar inte bara om att vi inte kommer att ha vita snörika vintrar i Sverige om 30 år. Det är egentligen löjlig petitess i sammanhanget (om än en väldigt sorglig sådan). Det handlar om att våra essentiella behov inte kommer att kunna tillfredställas. Det handlar om tusen och åter tusentals klimatflyktingar, det handlar om nya epidemier av kända och okända sjukdomar, svårare att odla, total kollaps av fiskenäringen as we know it, sötvattenbrist, råvarukrig... never ending story.

Vi måste förstå att miljöengagerade personer idag är de största humanisterna i samhället eftersom de gör val att avstå stora delar av det som anses normalt i samhället idag, för att människor de aldrig kommer att känna ska få det bättre. De är engagerade i människans överlevnad snarare än i naturens. Men vi måste alla fatta att utan funktionella naturliga system så kommer inte människan överleva, vi är inte frikopplade från naturen, utan är oöverkomligt beroende av den. Det är hög tid att vi påminnner oss om det. Varje varje dag.


"Jag kan inte låta bli att förundras över att världen pågår som vanligt. Det är ganska häpnadsväckande. Vi stirrar ju vår civilisations undergång i vitögat snart".

1 kommentar:

  1. Ett problem är väl att folk tänker lite tvärtom: Den här prylen var helt sjukt billig jämfört med vad den borde kosta (tänk tex flygresor för någon hundralapp). Den måste jag ha!

    Peak oil och allt som följer med den, kommer nog delvis tvinga fram omställning, men det är ju skönt att vara lite i framkant, som Pella.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...