fredag 21 december 2012

God jul del 3: Maten: Välj rätt rätter och köp ekologiskt!
Det här med mat i juletid är ju ett fruktansvärt hett och nära på uttjatat ämne. Men för någon som inte ramlat över miljövänliga julmatstips än så kommer här en snabbguide!

-Ät så mycket sill du vill! Sillen är en av få fiskbestånd som inte är överfiskade. Andra hållbara alternativ är ansjovis, blåmusslor och ostron (odlade), sej, hummer, makrill, flundra (dock inte hälleflundra) och insjöabborre. Väljer du MSC eller Krav-märkt gör du alltid ett bra val.

Så sillburkarna och Jansons frestelsen kan man frossa i med gott samvete. Musslor tycker jag kan få bereda plats på fler julbord. T.ex. gratinerade blåmusslor med vitlöksörtsmör? Det är ju rätt kul att mixa traditionella rätter med nya spexiga.

-Välj kravmärkt odlad lax, den kommer alltid från en hållbar odling. Sky chilensk lax som pesten och skippa helst traditionellt odlad lax från Norge. De kommer från ohållbara odlingar som sprider sjukdomar till de vilda laxbestånden, bidrar till övergödning och utfiskning av "foderfiskarter". De chilenska laxarna förstör kusten och det inhemska fisket, vilket får svåra sociala konsekvenser för befolkningen. Kravodlad lax äter foder gjort på blåmusslor och fiskrens och är därför ett väldigt mycket bättre alternativ. Dessutom är deras odlingskassar större så fiskarna kan ha ett normalt beteende och bilda stim.

-Skippa ålen på julbordet. Ålen är akut utrotningshotad och har sedan 1970talet minskat med ca 99%! Det är tyvärr lika illa att äta odlad ål som viltfångad ål. Ingen har nämligen lyckats få ålyngel att kläckas och överleva i fångenskap. Därför måste odlingarna utgå från vildfångade glasålar som sedan får växa till sig i odlingen innan de är redo för att ätas.

-Drick ekologiska drycker. Det finns gott om ekologisk glögg både med och utan alkohol. Den kravmärkta snapsen OP är en klassisk nubbe. Systembolaget har mer än 500 ekologiska produkter, leta efter det gröna märket på hyllorna! Jag ser fram emot en ekologisk julölprovning!

-Välj en KRAV-märkt skinka i första hand. Vill man ha ett mer klimatsmart julbord satsar man såklart på mer vegetariska gröna rätter och tar mindre kötträtter. Det vilda köttet är också mer klimatsmart. Varför inte testa julskinka av vildsvin?

-Släng ingen mat! Spara maten som blir över under jul och frys in för att ätas senare, eller släng ihop en pyttipanna på resterna. Att inte slänga mat är en av de bästa insatserna för klimatet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...