måndag 24 december 2012

God jul del 4: Spara el och klimatutsläpp
Resan: Ta tåget!
Den största klimatpåverkan vi gör i jul är antagligen att vi reser mycket. Att ta tåget är klimatsmart och dessutom mycket säkrare än att köra bil. Om du åker ett av SJ:s alla eltåg är resan miljömärkt med märkning Bra Miljöval. Att åka ta expressbuss till julfirandet är också ett miljövänligare sätt att resa. Lämna bilen både för din säkerhet, din möjlighet att smutta på glöggen och för miljön. 

Om du måste ta bilen i jul så är ett tips att knö in så många vänner och släktingar som möjligt, samåkning är både trevligt och miljösmart.

Energin: Spara, spara spara!
Den bästa insatsen vi kan göra för klimatet är att minska på vår energianvändning. Det är nämligen den sista energi vi använder som är den smutsigaste. Alla energi från den nordiska marknaden som blir ”över” exporteras till övriga Europa där den kan ersätta kolkraftsel. Så sluta slösa och släck lampor när du går ut! 

Använd LED-lampor (lysdiodlampor) i julbelysningen! Sätt timer på julbelysningarna så de inte står på mitt i natten och mitt på dagen när det är ljust! Slå ifrån digitalbox och TV helt när de inte används (ej i standby-läge)! Ladda bara diverse viktiga apparater den tid som verkligen krävs! Laddare i väggen är en totalt onödig grej.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...