onsdag 26 december 2012

God jul del 5: Skräpet: Återvinn julen!
Värmeljusen: Varje svensk förbrukar i genomsnitt 33 värmeljus/år. Ljusen räknas som förpackningar och ska källsorteras som metallförpackningar. Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid per år. Obs! Tänk på att skilja den lilla runda vekhållaren från ljusbehållaren innan du slänger bägge i metallåtervinningen. På så sätt kan även aluminiumet återanvändas vilket spar stora naturresurser.

Julklappspappret: Samla allt papper från paketöppningen och lägg det i insamlingen för pappersförpackningar eller återanvänd det själv! Paketsnören och annan mjukplast slängs i insamlingen för plastförpackningar. 

Glas: Sillburken, andra glasburkar och flaskor ska lämnas i glasåtervinning och locket på burkarna i metallåtervinningen. Glas är energikrävande att tillverka så återvinningen bidrar till minskad klimatpåverkan. 

Lampor: Alla trasiga smålampor från julgransljusens, elljusstakar, luciakronor etc. lämnas som el-avfall på återvinningscentralen. 

Matavfall: Bor du i en av de 125 kommuner i landet som samlar in källsorterat matavfall, kan du bidra till att dina rester tas omhand på bästa sätt. I vissa kommuner blir matresterna dessutom till biogas som ger energi.

Granen: När granen tillslut dansat ut så ska du lämna den i grovsoporna eller direkt till återvinningscentral så att din kommun kan utvinna fjärrvärme ur den.1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...