onsdag 22 januari 2014

Kartläggning av vegetariska matkassar 2014
Jag är egentligen inget fan av matkassar levererade till dörren. Jag gillar att gå och handla, stå med beslutsångest i frukostflinghyllan, klämma, känna och kolla in om det kommit nya produkter. Dock är det ju inte alltid det är helt lyckat rent tidsmässigt och handlingen blir ofta stressig mellan träning och sen middag. Det är nog en anledning till att en färdigplockad matkasse säljer så bra i de svenska hemmen. Det som skulle få mig att falla dit och beställa en kasse, skulle snarare vara att få testa nya rätter och nya recept. Våga laga nåt med typ selleri eller persiljerot, som jag aldrig köper annars.

Det finns numer ett fång av vegetariska matkassar att välja mellan. Och nu har Sveriges största leverantör; Linas matkasse sällat sig till skaran som äntligen fattat att det finns en efterfrågan på en helt vegetarisk kasse.

Jag har gjort en snabb sammanställning av helt vegetariska matkassar till dörren. Och har tittat på vilken typ av mat (vego/vegan), andel ekologiskt, antal personer/portioner, antal middagar samt pris. Det finns ju såklart massa andra aspekter man kan vilja ta in. Till vilka orter de levererar, vilket bränsle går leveransbilarna med? Är det lätt/svårt att beställa/avbeställa etc. Men här är alltså en snabb överblick.


Gröna kassen: Helt vegansk. 90% ekologisk. 4 pers, välj antal mellan 3-5 middagar. För 4 middagar 795kr

Årstiderna: Vegetarisk (lakto-ovo) 100% ekologisk. 2 pers, 4 middagar, 355 kr.

Linas Matkasse: Vegetarisk (lakto-ovo) vissa ekologiska varor ca 2-5/kasse. 4 pers, 3 middagar 559 kr (just nu prova på 299 kr)

Ecoviva: Både vegetarisk (lakto-ovo) och veganska rätter. minst 75% ekologisk. 4 pers, 4 middagar, 749 kr.

Citygross: Vegetarisk (lakto-ovo), inslag av ekologiska varor. 4 pers, 3 middagar, 449 kr.

Framtidens mat: Vegetarisk (lakto-ovo), 4 pers, 4 middagar 795 kr.


Det är ju superbra med ett så stort vego-utbud av matkassar och att så många faktiskt också har ekologiska varor (mer eller mindre). Förhoppningsvis vågar nyfikna köttisar beställa en sån här matkasse för att lära sig laga mer vegomat några dagar i veckan. Och för de redan frälsta tror jag som sagt att kassarna kan bidra med att utveckla receptbanken och minska stressen i vardagen.

Vill dock skjuta in att för benhårt inkörda och vego-ovana köttätare som säg; min pappa, har ändå Linas vanliga matkasse gjort att han både konsumerar mer ekologiska varor och mer vegetariska rätter (1) i veckan än tidigare. Han är jättestolt och det är ju ett bra första steg för nån som inte alls vet hur man lagar vegetariskt förutom soppa och pannkaka.


6 kommentarer:

 1. Det är ju jättebra att det börjar finnas fler alternativ till denna smarta tjänst. Jag blir så glad när även äldre människor kan gå med på att börja äta mindre kött. Mina svärföräldrar har blivit vegetarianer och äter väldigt ofta helt vegan också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då måste de prova Green n Lean - det f.n. enda vegetariska alternativet som baseras på groddade spannmål som drasdtiskt ökar näringstillgängligheten och ökar kroppens upptag av näringen inklusive mineralerna och vitaminer. Bra för hälsan och vår miljö.
   .

   Radera
 2. God och bra vegetarisk/vegan mat som är både ekologisk och näringsriktig är ju svårt att hitta. Green n Lean är svensk KRAV-märkt kvalitetslivsmedel med verkligt unika näringsegenskaper som baseras på groddade råvaror och som inte innehåller tillsatser av något slag. Lågt GI med mycket fibrer och finns 5 olika produkter; burgare, morot- rödbeta och broccolibullar. Den här produkten passar också som ingrediens i pastarätter – man smular bara ner den i t.ex. en tomatsås och så har man en vegan ”köttfärssås” eller kan användas i lasagne mm. Tror inte att den finns i alla butiker men man kan fråga efter produkten i butikerna så kanske dom kan ta hem mot beställning.
  www.green-n-lean.se
  P.S. Green n’ Lean har nominerats till Garant Ekostjärna 2014 – där Vinnaren utses på Ekogalan på Grand Hotell i Stockholm 30 januari. Besök www.ekoweb.nu/?p=11221 för mer information

  SvaraRadera
 3. Hej,
  vill bara skjuta in att även Middagsfrid har en vegetarisk (lakto-ovo) kasse numera.
  /Josefine

  SvaraRadera
 4. Glöm inte Gastrofy.se som har vegetariska recept där du kan välja portion och recept själv!

  SvaraRadera
 5. tack för tipset robin. beställde precis första kassen från gastrofy. hittade en rabattkupong på någon blogg "lchfklubben" och fick 200:- kr i rabatt :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...