lördag 4 juli 2015

Nytt test av hälsobra solkräm
Lagom till högsommarvärmen har slagit till så har Norska Konsumentverket gjorts ett solkrämstest som kontrollerar marknadens vanliga solkrämer och dess innehåll av allergerner, hormonstörande ämnen och nanoparktiklar. Dessvärre var det inte så många krämer som klarade alla tre testområden, men några finns det iallafall. 11 av de 35 solkrämerna som var med i testen är godkända inom alla tre områden. Se suddig bild nedan.


Dessvärre är inte den jag köpt för säsongen någon av dessa. Min solkräm innehåller tydligen både nanopartiklar och hormonstörande ämnen. Ruggigt och trist. Får försöka köpa en ny godkänd så fort som möjligt! Men även om det är jobbigt att höra att man köpt en dålig produkt, så är det är ju väldigt tacksamt att dessa tester görs för att genomlysa marknaden och sätta press på producenterna av solkrämer att skärpa till sig. Hoppas verkligen dem gör det! Och att detta testresultat får bra med spridning så att så många konsumenter som möjligt blir informerade om vilka solkrämer som bör undvikas och inte, t.ex. klarar ingen av Niveas solkrämer testet, vilket är skrämmande med tanke på hur många som använder deras produkter nu på sommaren.

Testets tre testområden faller alla under försiktighetsprincipen och bör därför undvikas av alla som vill var på den säkra sidan, men framförallt om barn och unga ska använda produkterna då barn är mer känsliga för dessa kemiska ämnen än vad vuxna är. Testet visar att även om barnsolskydden får överlag får fler gröna gubbar än övriga solkrämer så är det ändå bara 5 av 14 solkrämer för barn som blir godkända på alla tre testområden. På tok för få när det handlar om produkter som är specifikt framtagna till kids!

Se hela testet här.

2 kommentarer:

 1. Mycket välformulerat och bra rutet! Fantastiskt engagemang du har för orättvisor i världen som vi inte får läsa om eller höra om i våra nyhetsmedier. Intressant om plasten i tandkrämstuberna. Precis som du säger, varför går man inte hela vägen om man vill ha med miljötänket i sin produkt?
  Beundrar ditt djupa och breda engagemang och gillar dina recept av både ätbart och annat. Kram Caisa N.D.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag letar just nu efter något som verkar vara svårt att hitta ekologiskt eller i vart fall hyfsat miljövänliga, nämligen långa löpartights. Jag tycker det borde finnas någon ner än mig som är intresserad av en sådan produkt, springer man i skogen är man ju lite intresserad av att skogen ska finnas kvar. Men hur jag än letat är det närmsta yogabyxor och det är ju inte riktigt samma sak. Har du några tips?
  Osteromgloben.WordPress.com

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...