måndag 20 januari 2014

Kartläggning av förbjudna metaller och tungmetaller i smycken

I dagarna sätter Kemikalieinspektionen igång jakten på de förbjudna metallerna i smycken, genom att bjuda in alla miljö- och hälsoskyddsinspektörer i landets kommuner att hjälpa till. I spetsen för den här kartläggningen står min tjusiga vän Frida Ramström som är ansvarig för projektet. Är grymt stolt såklart! Viktig fråga eftersom det finns så mycket dåligt tillverkade smycken från mindre seriösa återförsäljare. Och många konsumenter som handlar utan eftertanke för att det är billigt.

Tungmetaller är ju inte bara hälsofarliga för oss människor, utan kan skada nervsystemet hos både djur och människor, och barn och djurungar är särskilt känsliga. Naturvårdsverket mäter årligen blyhalten hos bl.a. sill/strömming och sillgrillseägg för att följa hur mycket bly som finns i vår natur. Tyvärr är tungmetaller svårnedbrytbara och finns därför kvar väldigt länge i naturen, på havsbotten och i näringskedjan. Därför är det ju svinviktigt att inte sprida dem till naturen från första början.

Vill man vara säker på att inte få med sig tungmetaller hem bör man bara köpa äkta metallsmycken, typ 100% guld och silver och då helst second hand (eftersom guldutvinningen sprider avskyvärt mycket kvicksilver till omgivande natur och grundvatten). Men det är det långt ifrån många som gör, mig själv inkluderat. Jag är nyfiken på vad kartläggningen kommer att komma fram till. Jag hoppas de tar med butiker som H&M och Monki som jag själv har smycken ifrån. Vore intressant att se hur väl de följer lagstiftningen. Fram tills dess så får man undvika att stoppa smycken i munnen (händer ju faktiskt) och inte låta kids göra detsamma.

Här kan du kolla när Frida besöker Nyhetsmorgon i TV4.
Det finns också ett gäng artiklar i ämnet, bl.a. på DN och Metro.
1 kommentar:

  1. Åh vad bra att Frida gör det här! Heja heja!
    Det här med farliga kemikalier är ett stort och mardrömslikt kapitel som ska tas på allvar!
    Kram

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...