måndag 17 juni 2013

Miljöfrågestund

Tycker vi börjar veckan med en räcka frågor jag fått senaste tiden på temat miljö. Undrar du någonting annat får du gärna lämna en kommentar.


När blev du intresserad av miljöfrågor?
Jag har alltid brytt mig om naturen och blivit upprörd över när andra människor inte brytt sig, oavsett om det gäller slängda tuggummin, regnskogsskövling eller valjakt. Intresset och engagemanget har växt och förändrats successivt. 

Ge tre av dina bästa tips till någon som vill komma igång och vara mer miljömedveten.
Wow, var ska man börja? Jag skulle nog be personen fundera över vad det är som gör att denne vill bli mer miljömedveten. Alltså, olika människor blir ju engagerade och triggade av olika saker. Vissa för lokala skogsfrågor, andra för vad kemikalier gör med våra kroppar, någon tredje för globalt överfiske. Fundera över vad du vill förändra och börja där.  

1.Oavsett vad man engagerar sig i är det alltid givande att läsa på i ämnet (det är ju ofta så det börjar och växer sig starkt). 2. Förändra därefter någonting konkret i din livsstil (t.ex. börja med att alltid välja kravbananer när du handlar, eller sluta köp rödlistade fiskarter). 3. Börja diskutera frågorna med din omgivning. Det ger ofta mervärde i form av nya infallsvinklar, tips på andra saker man kan göra, och en god känsla av att sprida budskapet.

Vad är du mest nöjd med att du gör för miljön?
Jag är nog mest nöjd när jag lyckas påverka någon annan till ett mer medvetet val. Alltså inte det där ofrivilliga "ah antar att man inte borde köpa X" utan mer de som verkligen "Skojar du! Är det dåligt med Y, shit då ska jag sluta på direkten".

Vad är din största svaga punkt?
Jag gör inte alltid så miljömedvetna val när jag köper kläder, men försöker väga upp det med att köpa bättre kvalitet och handla mer sällan istället. Dock gör jag tabbat som att köpa ett fint plagg som sen krymper i tvätten och därefter används väldigt glest. Har därför många HM-skelett i garderoben tyvärr. Jag är dålig på att hitta fina secondhand-kläder som sitter snyggt på mig och har inte heller tid att leta igenom alla skrymslen på Myrorna. Dessutom ruttnar jag på att många ekokläder antingen är flummigt bohemstuk, eller bara är vita eller limefärgade basplagg. 

Vad känner du mest frustration över?
Att det ska vara så svårt att se sin egen del i miljöproblemen. Att det alltid kan viftas iväg som en droppe i havet både på individnivå och nationell nivå = allmänt dålig inställning, tycker jag.

Jag blir också frustrerad över att det ska vara så känsligt för andra att jag försöker ha en hållbar livsstil. Som att mitt sätt att leva får personer att börja försvara sina egna val och indirekt tycker att jag är anal och "borde slappna av lite". "Här ta en jätteräka och spänn av, det har ingen dött av." (Svar: Eh. Jo det har det).

Roligaste sättet att vara ekoreko?
Jag tycker att det är ballt att kunna odla sin egna mat. Det ger en viktig pedagogisk insikt i hur lång tid det faktiskt tar att få fram en squash eller en näve tomater. Vilket gör att man blir mer noggrann med att ta vara på allt på grönsakerna när man odlar själv. man skär inte bort och slänger det gröna på purjon och man använder även lite skrynkliga tomater. Och så smakar det så mycket godare. Och så äter man säsongsanpassat utan att anstränga sig.

Om du fick råda bot på ett av världens miljöproblem vilket skulle det vara då?
Om jag kunde trolla skulle jag vilja trolla bort människans kortsiktighetsglasögon, och trolla hit ett par ruskigt långsiktiga panoramaglasögon som kan se in i framtiden och ge oss konkreta svar på vad vår livsstil idag leder till. Gärna med barnbarnsanknytning. Då tror jag att många skulle göra mer för att få slut på resursslöseriet och tänka mer hållbart.

Vilken kommentar är du mest trött på att höra?
Det är nog jämt skägg mellan "Hur kommer det sig att du är du vegetarian (saknar du inte kött)?" och "Jag köper inte ekologiskt för jag litar inte på att miljömärkningarna kan garantera att produkten lever upp till kraven?"

En bra förebild?
Isabella Lövin, för att hon halkade in på fiskefrågan och blev förbannad, läste på, hårdgranskade industrin, Skrev en bok om det hon kommit fram till, ställde upp i EUparlamentsvalet, blev invald, och har nu lyckats förändra och förbättra fiskeripolitiken i hela EU. Isabella I salut you!

3 kommentarer:

  1. Din blogg är verkligen så vettig och klarsynt och jag höjer på ögonbrynen över hur lika vi tänker, fattar inte att inte alla tänker så ;)Fortsätt skriva!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow tack för de fina peppiga orden! Tur att vi är fler som tänker lika, det ger hopp om att vi kan ändra tankesätten hos andra.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...