torsdag 5 september 2013

Bilfria gator: för Obama eller för miljö och folkhälsa?

Appropå bilar vs cyklar och gångtrafikanter. Det här med Obamas Sverigebesök och de tillhörande ansträngningar från Stockholms stad att tillgodose hans säkerhet vid transport runt om i stan, genom att stänga av hela stans biltrafik under ett dygn. Detta gav stockholmarna en ny upplevelse av stan. I intervjuer med folk på stan uppmärksammades det att det var så tyst och lugnt i stan, att man kunde gå fritt och "återerövra stan" osv.

Detta är ju inget nytt. Både miljörörelsen och nu också "vanligt 08-folk" gör tummen upp och tycker att det vore ju toppen att göra Stockholm fri från bilar en dag varje år. Förslagsvis på den internationella bilfria dagen den 22 september? Denna bilfria dagen har Stockholm stad hittills ståndaktigt vägrat införa i huvudstan i flera års tid trots att både miljöorganisationer, förre miljöministern, landstinget och ca 600 andra EU-städer säger ja.

Obamas besök sätter alltså fingret på någonting viktigt: Att med rätt incitament så går det utmärkt att tömma stan på bilar. Att medborgare och lokala organisationer och politiker vill införa en dag för att få höra fågelkvitter, förbättra stadsluften och bullernivåerna och t.o.m. skapa stora gatufester är tydligen inte en tillräcklig stark anledning. Men om en stor presidentpamp kommer så får det kosta vad det kosta vill. Då bryr man sig inte om vilka man upprör, det är bara att tugga i sig.

Tänk om polisen spärrar av och lägger ut spikmattor på de stora gatorna och infarterna i Stockholm och satsar en slant på olika kulturarrangemang istället. Skulle inte en sådan folkfest generera mer positiv uppmärksamhet och mer faktiska pengar än att vi är värdland åt USAs president under ett dygn? Inom vilka områden förväntar sig stadens politiker att detta presidentbesök kommer att återbetala sig för stockholms stad? Ökad turism? Tveksamt. Locka storföretag att placera sina huvudkontor i stan? Nja. Nej jag kommer iallafall inte på så många nyuppkomna kassakossor för stadshuset.

Jag tycker att stockholms samtliga politikerkår ska ta sig en sittning med tillhörande gofika och analysera varför de inte vågar ta steget om en bilfri dag i Stockholm även utan presidentbesök. Steget som 600 andra europeiska städer vågat ta före dem. För att främja folkhälsan, miljön, kulturen och medborgarens rörlighet i sin egen stad. Är inte det incitament nog?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...