torsdag 26 september 2013

Dags att rensa hemmet från elskrot
Nu i helgen den 27-29 september är det dags att städa ut lådor och skrymslen från gamla mobiltelefoner och andra trasiga elprylar. Det återvinns nämligen för lite elskrot i Sverige (trots att vi är bäst i världen på det). Trasiga våffeljärn och plattångar stannar i hemmens skåp istället för att kunna bli till nya produkter. Det såldes till exempel 300.000 strykjärn förra året, men bara 182.000 lämnades till återvinningen. Sveriges glömda naturresurser finns alltså i våra hem och vi behöver förändra på det. För ju mer vi återvinner av elskrotet desto mindre metaller och mineraler behöver vi gräva fram i smutsiga naturförstörande industrier/råvaruutvinning. Visste ni t.ex. att 15 miljoner gamla mobiltelefoner ligger oanvända hemma hos folk – tillsammans innehåller de 162 kilo guld. Jag känner mig träffad då jag tror att vi har tre gamla oanvändbara mobiltelefoner hemma. Skämmes!

För att uppmärksamma detta och se till att få in mer elskrot har Elkretsen ordnat en återvinningshelg då många kommuner håller extra öppet på sina återvinningscentraler. Många ordnar också extra insamling på stan. Bra grej tycker jag. Kolla vad som händer i din kommun i helgen.

Det finns också en mobilapplikation som visar vägen till närmaste insamlingsplats för elavfall. Går att ladda ner för Iphone eller för Android.

Och om du vill läsa mer om och kanske bli proffs på sopor och hur man källsorterar så kan du gå in på www.sopor.nu som är en bra sida som ger svar på många sopiga frågor man kan sitta och fundera över.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...