söndag 27 november 2011

Adventsstök


I brist på snö så funkar det även fint att få vinterfeeling av att baka lussebullar och pepparkakor samt dricka säsongens första glögg. I min familj är traditionen att baka pepparkakor till första advent nära på heligare än självaste julafton. Min mor kokar egen pepparkaksdeg och jag saknar doften av den varma kryddiga smeten som kokade flera timmar på spisen. Jag stod otålig bredvid när mamma inte såg doppade jag ner fingret i det varma degbadet och brände fingret mer än en gång. Numer sker denna pepparkaksbakartradition hemma hos mig. Vi började dagsverket med ekoglöggen Ripa som lämpligt nog fick bäst i test av DN. Vi kan bara instämma i testpanelens utlåtande. En mycket god och väl avvägd glögg. Inte för stark och inte för söt. Ny favorit helt enkelt.


När vi väl började baka ut pepparkakorna insåg jag att pepparkaksformarna minskat i antal och jag saknade några favoritfigurer. Vi började prata om vilka formar man gillar bäst och vilka nya formar vi sett i butikerna. Sen spånade vi lite på vilka formar man skulle vilja att det fanns. Jag fastslog att ett ekollon inte vore så dumt.


Lämpligt nog hade vi av någon anledning två cirkelformer så jag gjorde slag i saken och tog fram en tång bände till den ena cirkeln till vad jag tycker blev ett rätt stiligt ekollon.Sen tryckte jag med en strukturmönstrad vas så att det bildades en fin relief på pepparkaksekollonet innan vi skickade in dem i ugnen.

När degen och energin började ta slut kavlade vi ut den sista plätten ganska tjockt, strödde riven mandelmassa över och rullade ihop precis som vid bullbak. Sen skar vi små slantar av pepparkaksrullen och gräddade på en plåt. Det blev himla gott och segt med mandelpepparkakssnurror. Ett bra tips om man vill variera alla adventsfikor och glöggaftnar framöver.

Saffransbullarna fyllde vi med en mandelmassesmörblandning och spetsade dessutom mandelmassan med lite rom. Så mycket godare och saftigare än vanliga lusseskägg och kusar, om ni frågar mig.

3 kommentarer:

 1. DU är sååå pysslig, underbart med ekollonpepparkakor.
  kramz

  SvaraRadera
 2. Tack Åsa! Du är inte så pjåkig du heller! Jag kände att det behövs fler ekar här i världen. De gamla håller ju på att ta slut...

  SvaraRadera
 3. Såå gott!! Nuvill jag också göra egna pepparkakor!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...