fredag 24 februari 2012

En annan tankeställare

 

I slutet av Maj avgörs Eurovision Song Contest
i Azerbajdzjans huvudstad Baku.Arrangörerna putsar stadens fasader och bygger konserthus enkom för det här tillfället. Men under ytan döljer sig en annan verklighet. Kvinnorna i Azerbajdzjan lever långt bort från strålkastarljus, paljetter och fjäderboor. De lever sina liv långt från berömmelse, uppmärksamhet och respekt. De lever sina liv långt från demokratiska röstningsförfaranden, rättvisa och medmänsklighet. 53 procent av alla kvinnor i Azerbajdzjan utsätts för våld av en manlig familjemedlem. (Enligt en undersökning gjord av "The Women’s Rights Monitoring Group of the Human Rights Centre of Azerbajdzjan")

I Azerbajdzjan erkänns inte mäns våld mot kvinnor som ett offentligt problem. Därför finns heller ingen hjälp att få. Även våldtäkt anses vara ett internt familjeproblem. Därför finns inget förebyggande arbete eller rehabilitering för våldtäktsoffer. Många kvinnor i Azerbajdzjan känner inte till sina rättigheter. De har ingen plats på den offentliga och politiska arenan. Därför lyser kvinnofrågorna med sin frånvaro på den politiska dagordningen.

När du sitter i TV-soffan den 26 Maj och funderar över om du ska rösta på Norge eller Malta - ge istället din röst till de som verkligen behöver den. SMS:a MAKT till 72930 för att skänka 50 kronor till Kvinna till Kvinna.

Kvinna till kvinna är en insamlingsstiftelse som stödjer kvinnors organisering i konfliktområden. De samarbetar med kvinnoorganisationer som tar en aktiv del i arbetet för fred och återuppbyggnad. Bland dem 4 organisationer i Azerbajdzjan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...