fredag 1 juni 2012

Hur diskar du?

Om man betraktar en vanlig diskmedelshylla på affärn så märker man snart vilken kamp det är att locka till sig kunder genom snygga förpackningar som utlovar kristallklara resultat. Mängden tvätt- och diskmedelsvarianter i matbutikerna är svindlande och det är ganska svårt att avgöra vad man ska välja bland alla produkter för att vara miljösmart!

Så länge du handdiskar så tycker jag dock att det är relativt enkelt. Jag använder alltid Grummes handdiskmedel eftersom det är märkt med Bra miljöval som har hårdare krav än Svanenmärkningen. Dessutom är Grumme ett svenskt företag och produkterna är närproducerade. Att diska under rinnande vatten är nu mer allmänt känt som en dålig idé, så köp en propp och/eller en balja för att kunna diska och skölja utan att slösa på varmvattnet.

Nu för tiden har jag (som förövrigt fullkomligt avskyr att diska) äntligen kunnat välkomna en diskmaskin till mitt kök. Kanske tidernas investering! Självklart är maskinen en av de bästa på marknaden gällande miljöval. Men bara för att tekniken är miljösparande så måste man fortfarande ta sitt ansvar som användare för att uppnå bästa miljöeffekt. Förutom valet av själva diskmedlet gäller det att fylla diskmaskinen ordentligt innan man sätter igång den. Men maxa den inte för mycket eftersom det då kanske inte blir helt rent!

Valet av diskprogram är också viktigt. En regel är att alltid välja ett så kort diskprogram som möjligt.

En väldigt märklig grej tycker jag är att de flesta maskindiskmedlen på hyllorna är parfymerade. Varför då? Är inte det en fullkomligt onödig grej att tillföra maskintabletterna? Hur kan det vara viktigt att det ska komma en pust av parfym när man öppnar diskmaskinen efter att programmet är slut? Jag tror att människan har blivit fixerade av att allt måste lukta gott. Vi vågar liksom inte chansa att det går bra ändå. Och lite parfym har väl ingen dött av?

Faktum är att vattnet från avloppsreningsverken som har genomgått alla möjliga reningsprocesser med mikroorganismer och avskiljare och som tillslut pumpas ut i havet igen, det vattnet luktar faktiskt parfym! En härlig blandning av alla parfymerade produkter vi använder i våra hem, allt från schampo, balsam, disk- och tvättmedel, tvål, WC-rengöring och städprodukter etc etc. En skrämmande påminnelse om hur stora mängder det handlar om och hur väl infiltrerat parfymen är i vårt samhälle. Med tanke på detta så väljer i alla fall jag att bara köpa maskindiskmedel som är parfym- och fosforfritt. Hittar du ett parfymfritt diskmedel som dessutom är märkt med Bra miljöval får du gärna tipsa mig! Det har jag ännu inte lyckats hitta tyvärr.1 kommentar:

  1. Kolla gärna in våra gröna diskmedel på www.renlyx.se. De är fria från syntetiska parfymer (men doftsatta med eteriska oljor istället och det är kanske lite same-same). Vår ambition är verkligen att dra vårt strå till miljöstacken, samtidigt som vi vill ha lite snygga flaskor. ;-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...