lördag 23 juni 2012

FläderblomssaftFläderblommornas tid är nu. Jag har ju tidigare delat med mig av mitt recept på fläderblomspannkakor. Men det absolut vanligaste man brukar ro ihop med ett gäng fläderblomsklasar är ju fläderblomssaft. Det tog mig ungefär 18 år innan jag tyckte att flädersmaken var någonting att ha, precis som oliver och koriander så var fläder någonting jag var tvungen att lära mig tycka om. Men numer så uppstår det en saknad om det inte blir något saftkok en gång varje sommar. Här är det recept som jag brukar använda. Det ger ca. 2,5 liter somrig saft.


Ingredienser:
30 stora fläderblomsklasar (ta helst inte dem med bladlöss och små flygfän)
3 st ekologiska citroner
1,5 liter vatten
1 kg socker
ca 50 g citronsyra

Gör:
Skölj av blomklasarna och spana en extra gång efter småkryp. Lägg klasarna i en stor bunke som rymmer ca 5 liter. Borsta av citronernas skal lite grann och skiva citronerna tunt (det är så sjukt smart att köpa ekologiska citroner till det här, eftersom du då slipper impregnera saften med bekämpningsmedel). Varva citronerna och fläderklasarna i bunken. Koka upp vattnet och blanda i sockret och citronsyran. Häll det sedan över citronerna och flädern i bunken.

Täck bunken med lock eller plast och låt saften stå och dra i kylskåpet i 3 dagar. Sila därefter av saften och häll upp den på rengjorda flaskor.

Om du som jag inte har tillräckligt många tjusiga glasflaskor och dyl, eller om du vill förlänga hållbarheten så går det också utmärkt att frysa in saften i burkar/fula plastflaskor, men var då noga med att inte fylla burken till max eftersom vätska expanderar.

Om du som jag inte har tillräckligt med tid för att stå och göra saft just nu så går det också bra att frysa in de sköljda blomklasarna i en påse för att göra saftkok en regnig semester- eller höstdag.


3 kommentarer:

  1. Vilka fina bilder du har! Jag kokar också flädersaft idag.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hittade hit när jag letade fläderblomssaftrecept. Fin sida med många vackra bilder! tack för receptet =)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...