onsdag 13 juni 2012

Du kan bli mer än salongsberusad av cocktaileffekten


Naturskyddsföreningen har släppt en ny infofilm, den här gången om den sk. cocktaileffekten. För alla ni som sett filmen Underkastelsen är detta ingenting nytt. Alla kemikalier vi utsätts för i vardagen påverkar kroppen på olika sätt. Vissa är hormonstörande, vissa är bioackumulerande, en del är cancerogena etc. etc. Cocktaileffekten är ett samlingsbegrepp för att prata om hur alla dessa ämnen reagerar med varandra i våra kroppar. Än så länge vet vi mycket lite om cocktaileffekten, mycket är spekulationer och farhågor, men det jag tror att Naturskyddsföreningen vill åt är att höja upp frågan och börja diskutera detta med försiktighetsprincipen som grundstod. Eftersom vi vet så lite om hur kroppen reagerar på att husera massa olika kemikalier, gifter och nanopartiklar så bör vi (som i samhället) iakta försiktighet och undvika användningen av ämnen som är riskabla.

Men det är också viktigt att komma ihåg att alla ämnen som samlas i kroppen inte nödvändigtvis alltid reagerar med alla andra ämnen. Precis som i skolans kemisal måste man komma ihåg att vissa ämnen förstärker och vissa försvagar andra ämnens effekt. Det är åtminstone en liten tröst, men förringrar inte allvaret i frågan!

Men hur sjutton gör man det då om man vill undvika denna giftansamling? Det finns ju kemikalier precis överallt! Och det här är ju inte enbart konsumentens ansvar. För att konsumenterna ska kunna göra sitt behövs märkningar och innehållsdeklarationer. Idag är det t.ex. omöjligt att veta om en möbel eller gardin är besprutad med bromerande flamskyddsmedel, eftersom tillverkarna inte behöver skriva ut vilka ämnen som finns i produkten. Inte än, men enligt mina källor på kemikalieinspektionen, håller en sådan bestämmelse på att tas fram och kan komma att träda i kraft nästa år. Det är ett steg i rätt riktning. Men det krävs också modiga politiker och modiga väljare som tänker långsiktigt och inte enbart på relationerna med de stora mäktiga kemikalieföretagen eller för den delen, sin egen plånbok.

I och med sin kampanj har Naturskyddsföreningen sammanställt tips på hur du undviker kemikalier i vardagen HÄR.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...