tisdag 19 juni 2012

Diskdiskussion


Igår fick jag frågan; Är det verkligen så att det alltid är miljömässigt bättre att diska i maskin än att diska för hand?

Det beror ju såklart på hur mycket disk det är att ta hand om. Att diska upp ett par koppar görs ju snabbast och miljöeffektivast för hand och kan sedan sköljas direkt under rinnande vatten utan dåligt samvete. Men har man en gedigen middagsdisk att rengöra så gäller följande:

Handdisk
Disk i rinnande varmvatten 45 ˚C ger en vattenåtgång på 50–100 liter. Energiförbrukning: 2– 4 kWh
Disk i balja 45 ˚C ger en vattenförbrukning på 20 liter. Energiförbrukning: 1 kWh

Maskindisk
Disk i kallvattenansluten maskin:
Uppvärmning av vatten, motordrift, torkelement har en energiförbrukning på 1–1,5 kWh/disk
Vattenförbrukning 16–22 liter/disk. En diskmaskin rymmer ungefär 2–3 gånger så mycket disk som en normal omgång handdisk.

Det innebär alltså att maskindiskning och baljdiskning är jämförbara vad gäller energi- och vattenförbrukning, men i och med att diskmaskiner rymmer 2-3 gånger mer disk än en baljan (innan vattnet blir för guggigt) så är det alltså mer effektivt att diska i maskin. Men då gäller det att fylla maskinen innan man sätter igång den, alt. välja ett "halv-maskin-program". Disk under rinnande varmvatten är i stora-middagsdisk-fallet tvetydigt det sämsta miljöalternativet!

Så där ja, då har vi rätt ut det också.


1 kommentar:

 1. Tack för de siffrorna.
  När man beräknar miljöbelastningen så måste man ju även räkna in energi-, vatten- och materialförbrukningen från tillverkningen av maskinen och dessutom hur skrotningen av maskinen kommer att belasta miljön i slutändan.
  Jag undrar också om inte just kemikalieanvändningen i diskmaskiner är den största miljöboven i sammanhanget, handdiskmedel är oändligt mycket mildare.

  Jag handdiskar eftersom jag har svårt att tro att en maskin skulle kunna göra jobbet på ett miljösnällare sätt. Hur gör du?

  Tack för en bra blogg!/
  Jenny

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...