onsdag 7 september 2011

Höstens enklaste äppelmos


Nu fullkomligt överöser naturen oss med gratis krubb. Min käre far har ett pålitligt äppelträd med sommaräpplen som duger till att äta i sådär tre dagar. Därefter blir de perfekta i paj, kräm och äppelmos. Har du inget träd i familjen kan du ta en promenad i närmsta närförort. Förmodligen kommer du hitta äppelträd på gamla torpartomter som numer är parkmark. Jag hittade ett senast igår vid nytorpgärdet. Där kan man plocka fallfrukt. Gillar du inte att böja dig ner kan du köpa äpplen i affärn.

Som den grötfamilj vi är, brukar jag göra äppelmos på nästan alla äpplen jag får/hittar. Jag har försökt mig på flera olika recept, det ena trixigare än det andra. Det här är ett jag fastnat för och modelerat fram eftersom det är enkelt och inte kräver så många köksatiraljer. Man behöver dessutom inte vara så himla noga. Jag höftar ofta hej vilt, men gör ungefär såhär;

Du behöver:
6-9 äpplen
1 dl vatten
2 dl socker/syltsocker
kanelstång

samt:
1 stycke kastrull
1 stycke stavmixer
Syltburk/ar
Gör följande:
Skala och kärna ur äpplena och fyll kastrullen. Ha i 1 dl vatten och låt koka i sådär 10 min. När äpplena börjar mosa till sig drar du av kastrullen och mixar äppelbitarna efter tycke och smak. Helt slät eller lite chunky med bitar kvar. Ha i sockret och kanelstången och låt bubbla upp igen några minuter. Desinficera syltburkar med kokande vatten och häll upp moset på burkarna och förslut direkt. Du kan också frysa in moset, då kan du hälla i det i en fryspåse och göra en knut. Frys in efter att moset svalnat. Variera smaken med kardemumma, med eller utan kanel, stjärnanis eller nåt annat du tycker verkar lämpligt.

Sockerfrågan är ju upp till dig hur du vill göra. Skippa helt, lättsockrat eller übersött. 2 dl tycker jag blir en lagom sötma utan att tänderna ramlar ut i gröttallriken. Men det beror ju också på hur syrliga äpplena du använder är. De jag brukar använda är rätt söta i sig.

Sen kan man ju undvika konserveringsmedel om man är på det humöret. Ett tips då är att frysa in moset om du inte tänkt äta det på direkten. Eller i alla fall käka upp moset tätt inpå att du öppnat burken första gången. Om man gillar konserveringsmedel så kan man använda syltsocker som innehåller pektin och natriumbensoat som konserverar moset och gör det lite mer fast.
Förut var jag skeptisk till konserveringsmedel men har börjat använda det sedan jag blev matförgiftad av mitt eget mos förra vintern.

Lärdom: Ät inte av mögligt mos. Inte ens om du kastar bort mögelmosdelarna.


Lycka till!

5 kommentarer:

 1. Ska prova på att göra detta mos nu på en gång faktiskt! Har precis kommit in från en äppelplockarrunda och kan knappt bärga från att se hur det smakar! Tack för lätt och bra recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas det går finfint med moskoket!

   Radera
 2. Åh, så bra receptet verkar. Ska genast testa :)

  SvaraRadera
 3. Receptet är mycket bra och enkelt - resultatet ok.

  SvaraRadera
 4. Precis gjort det nu så det står på kylning. Skall bli spännande att prova till flingorna i morgon! :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...