fredag 30 december 2011

Kolonin 2011 - en årskrönika



Nu fullkomligt väller det i tidningar, på tv och radio av årkrönikor och 2011-utvärderingar och jag för min del vill inte vara sämre. Jag avslutar 2011 med en tillbakablick över det gångna koloniåret.





Mars
Säsongen började med inspirationshäng på trädgårdsmässan. Jag köpte sättpotatis, eko-frön, och lite pelargonsticklingar. Jag var ivrig att sätta igång trots att snön fortfarande låg tät utanför huset.




Dagen därpå var det på tiden att sätta tomater, squash och lite random frön jag plockat från andras rabatter förra hösten. Att få stöka fram alla småkrukor och köpa hem jord att fylla dem med, är för mig det riktiga startskottet på årets odlingssäsong. Jag älskar lukten av mulljorden och planterar helst en solig blåhimlad senvinterdag för bästa känslan.


April
Tidigt i april besökte vi kolonin för första gången på säsongen. Snön låg fortfarande som ett duntäcke över jorden. Vi tog en fika med varm choklad och satt och småplanerade vad vi skulle börja med när snön tillslut försvann...



.. vilket den gjorde två veckor senare. Vi började gräva och vända runt jorden, kratta bort torrt gräs och rensa kvickrotsrötter. Som ogräsbarriär från gångarna grävde vi ned en gul (ful) hårdplastremsa runt delar av lotten för att inte känna alltför stor hopplöshet inför kriget mot kvickroten. Den kapade vi i markhöjd så att den blir nära på osynlig.





Maj
Söndagar blev vår kolonidag och vi drack ansenliga mängder kaffe i vårsolen mellan arbetspassen.



I mitten av maj sådde vi mangold, rödbetor, rädisor, morot och persilja. Vi planterade även ut den förkultiverade squashen som vi drivit upp på i köksfönstret. Den fick som vanligt en omgång av angrepp från mördarsniglarna. Men överlevde tack vare motangrepp.




Hemma väntade även tomatplantorna på att få möta solen. Men de fick inte komma ut än på några veckor.




Under maj skördade vi dessutom rabarber i flera omgångar. Och festade på den här pajen nästan lika många gånger.


Rädisor och morotsplantor tittar fram efter några veckor. Vi passade också på att sätta potatis och lök.



Juni
Krusbärsbusken var nu överöst av gröna små kart. Den gamla busken var det enda som fanns på lotten när vi tog över den. Den är pålitlig och ger stora skördar på röda krusbär. Vi jobbar vidare med hittills obearbetade ytor på lotten. Ryggarna värker men vi somnar gott om nätterna efter väl utförda arbeten.



Vitlöken tar sig ordentligt och kan nog utses till årets mest lättodlade gröda. Lite vatten var allt den krävde och skötte den sig själv. Och oj så gott den smakade i augusti när vi skördade den. Egenodlad vitlök slår handlarnas med hästlängder! Helt klart.


På nationaldagen planterade vi ut den inköpta förodlade broccolin i det nya odlingshörnet på lotten. Vi planterade också ut alla förodlade små krukor med allehanda plantor i; sockerärtor, luktärt, majs och gurkor mm.


Frilandsgurkorna fick bo i små växthus av petflaskor i början för att skydda dem från kalla nätter och hungriga sniglar.



I slutet av juni festade vi på galet fina jordgubbar. De var så goda att man dog lite där och då.




Juli
Mitt i sommaren for vi bort en vecka och när vi kom tillbaka till lotten stod allt i prunkande prakt. Vi skördade lök och rödbetor, squash och mangold på löpande band. Det enda vi inte orkade med var gräset som ohämmat tog över yta efter yta av icke domesticerad jord.



Här är det nyaste (och finaste) hörnet av kolonin, broccoli till vänster, dill och vaxbönor på störarna ovanför dem. Gurkslanorna som breder ut sig skymtar till höger. Gångarna är fyllda med flis från min pappas päronträdsbeskärning.



Hej från djungeln.



Augusti
Den sanna skördetiden. Krusbär i massor. Vi fick säkert 10 liter krusbär att koka sylt och göra paj av. Vi har uppskattningsvis fortfarande hälften kvar i frysen.


I mitten av augusti började vi ta tabberas på grönsaksodlingarna. Vitlöken, morötterna och potatisen togs ur jorden. Bondbönor, vaxbönor, sockerärtor, lök, rödbetor, mera squash, gurkor och broccoli hämtades hem varje vecka.

Jag kände mig rikast i världen.


Sensommargrill med egen squash och kokta färskpotatisar. Squashen blir ovanligt saftig och god om man grillar den hel. Krydda kan man göra efteråt men det behövs knappt det heller. Nam!




I skogarna runt kolonin plockade vi med oss blåbär..



September
och i september hittade vi lite svamp.



Nu börjar den värsta skördefrossan lägga sig. Luften blir kyligare och lugnet sänker sig över lotten. Vi tar längre och längre kaffepauser och går mest och småplockar och klipper lite gräs. Vaxbönorna fortsätter att leverera långt in i september och lyser som guldregn i höstsolen.



Oktober
I mitten av oktober kommer första frostnätterna och vi skördar jordärtskockor för fulla muggar. Vi får med oss sådär 20 kg hem och ger bort en hel del till släkt och vänner. Vi plockar höstaster och jordärtskocksblommor och har i vas på köksbordet. Hösten är helt klart den bästa tiden på året.


Vid sista besöket plockade med oss en handfull mangoldblad hem innan vi städade kolonin från redskap, verktyg och stolar och gjorde den redo för vintersömn.



Nu står den där och väntar in att det tjocka snötäcket ska svepa över alla pallkragar och odlingsbäddar igen. Jag längtar redan till i vår när planteringsnerven i mig spritter till. Tills dess ska jag bara vila upp mig och äta ur frysen på alla grönsaker och bär som fortfarande huserar där. Kolonin förser oss bokstavligen med mat för ett helt år. När man tänker på det är det faktiskt helt magiskt vad vi och naturen kan göra tillsammans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...