lördag 17 december 2011

Romtryffeln den bästa är.Inget slår hemgjort tryffel. Det är både svingott och enkelt att göra. Köp 100 g god mörk choklad (med fairtrademärke och kravsignatur) och en grädde. Värm 1 dl av grädden och hacka och häv i chokladen. Dra kastrullen från plattan. Toppa med en klick smör som du låter smälta ned. Om du vill kan du ha i lite florsocker för att söta till den mörka chokladen lite. Vispa sedan tills allt är blankt och jämt. Ha i din smaksättning. I mitt fall tog jag någon matsked fin åttaårig rom. Andra goda smaker är typ allt annat i finspritväg, glögg, apelsinskalsriv, mixade hallon, kanel etc.

Därefter är det bara att låta tryffelsmeten stelnat i en plastlåda, alternativt i knäckformar eller nåt annat som du tycker verkar praktiskt. När tryffelsmeten stelnat är det bara att skära/forma tryfflarna till fyrkanter eller bollar och rulla i kakao eller florsocker.Men vad du gör! Snåla för guds skull inte in och handla med dig den snubbiga blockchokladen hem! Den är både mindre god, mindre nyttig och framförallt mycket sämre för miljön. Oekologisk kakao tillsammans med palmolja ger inte rätta julkänslan och får dig att bl.a. bidra till regnskogsskövling och orangutanghemlöshet. Detta gäller tyvärr de allra flesta chokladsorter under julen bl.a. Aladdinaskar, tjusiga praliner och aluminiumtäckta chokladtomtar. Så det världsbästa sättet att frossa i god choklad i jul är helt klart att göra den själv. Dessutom får man grymt många komplimanger för man är så sjukt händig i köket. Dubbelplus på den!

2 kommentarer:

  1. Hur mycket grädda och hur mycket choklad? - undrar "inte så insatt i tryffelsvängen"

    SvaraRadera
  2. Superbra att du frågar. Jag har korrigerat inlägget nu! jag använde 100 g choklad och 1 dl grädde. Men har sett att vissa recept med 100 g choklad är med ½ dl grädde. Det varierar således och man kan göra lite som man vill och känner. Lycka till med tryffelbestyren!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...