lördag 10 december 2011

Mitt pepparkakeshus
Förra året gjorde jag mitt första egna pepparkakshus. När jag var yngre hade jag och min bror som tradition att tjata tjata tjata på vår far att vi skulle bygga pepparkakshus. Pappa gjorde ritningar och under åren byggde vi flera hus, en kyrka och stallet i Betlehem. Dock tyckte min bror och jag att det var kul i ungefär tio minuter och sen fick snälla pappa stå ytterligare 1½ timme och färdigställa bygget. Alltså, 17 år senare hade jag mognat så pass att jag ville prova att bygga mitt egna..
Inspiration till huset fick jag från semestertågluffen och besöket i fina Ghent i Belgien.
Till pepparkakshuset så använde jag ekologisk pepparkaksköpedeg. Jag googlade på kristyrrecept och använde ett med florsocker, vatten och lite ättikssprit. Jag blir ofta väldigt fokuserad när det gäller. Fick för mig att göra prickar över hussidorna vilket resulterade i krampande fingrar och darriga händer. Men det var det värt.


Jag struntade i allt va bränt socker hette och limmade behändigt ihop pepparstugan med min limpistol. Till fönster hade jag gelatinblad som också limmades fast. Det är tio gånger enklare att limma ihop huset än att stå vid spisen och drälla med bränt socker. Dessutom är brännblåserisken avsevärt lägre. Vill man promt äta upp pepparkakshuset vid rivning kan man ju gnaga på de bitar som inte blivit limmade..


Och såhär blev resultatet! Himla mysigt och fint tycker jag. Jag knölade in en snutt av ljusslingan i huset så att den lystes upp och allt blev extra stämningsfullt!


2 kommentarer:

  1. Fantastiskt fint! Älskar att bygga pepparkakshus, brukar göra det varje år men i år blir det inget pga flytt. Dock brukar de inte vara lika avancerade som ditt.. mycket fint.

    SvaraRadera
  2. Vilket vackert pepparkakshus! Ser riktigt proffsigt ut, älskar formen och dekorationen, och fönstrerna var otroligt imponerande. Så där skulle jag också vilja att mitt pepparkakshus såg ut :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...