onsdag 20 april 2011

Vinbärsmashup


Nu när syltburkarna börjar sina i kylen kändes det dags att koka lite ny aprilinspirerad sylt. Syrligt och friskt vill jag ha det så här på våren. Efter en genomgång av frysens bärboxar visade det sig att det började sina på resurser även där. Men vinbären verkar vara en förnybar resurs i det här hemmet, så det blev en vinbärssylt där rött blandades med svart. En nypa vaniljsocker och succén var ett faktum.


Du behöver:

4 dl röda vinbär
3 dl svarta vinbär
1 dl vatten
3 dl syltsocker
1 tsk vaniljsocker

och en (väl rengjord) burk.

Gör såhär:
Tina bären (om de är frysta förstås) på medelvärme tillsammans med vattnet. När bärmassan börjar bubbla och koka har du i sockret och vaniljsockret och rör om. Låt koka upp igen. Koka samtidigt upp vatten och häll i glasburken för att döda det eventuella äckelpäckel som bosatt sig i burken och som försämrar hållbarheten. Häll bort vattnet efter sådär 5 minuter.

Skumma sylten och häll upp i burken. Ha på locket direkt för extra konservering. Därefter brukar jag ställa ut syltburken på balkongen för att den ska svalna lite snabbare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...