måndag 17 december 2012

Apan, arbetaren och julchokladens mörka hemlighet




Idag när jag gick och handlade möttes jag av detta berg av jultraditionsaskarna Alladin och Paradis som många nog anser skänker hemmet en extra trygghet och värme såhär i juletid. Men är inte det lite knäppt egentligen? Att en chokladask av ett visst märke kan få en sån helgad plats under en högtid?

När jag såg det här något osmakligt tilltagna askberget slogs jag av att många fortfarande inte kan ha koll på, eller iallafall inte kopplar ihop, hur kakaoprodukter framställs och vilken otroligt ohållbar industri och oacceptabel arbetsmiljö som står bakom chokladen. När jag sedan kom till jobbet och slog upp DN möttes jag passande nog av den här artikeln. Läs den. Det är vår medmänskliga plikt att inte blunda, vända oss bort och sträcka oss efter en ny pralin.

Som reportaget beskriver var arbetare på ett kakaoplantage förr ett respektabelt yrke som gav en okej lön, men efter att världsmarknadspriset föll, samtidigt som ekonomierna avreglerades och delar av regionen (västafrika) skakades av väpnade konflikter så har det blivit allt svårare för människorna som arbetar på kakaoodlingarna.

Mellan 1980 och 2000 sjönk priset på ett ton kakaobönor från över 5.000 dollar till lite drygt 1.000 dollar. Därefter har det gått upp igen men är ännu lång under toppnivåerna. Fluktuationerna har varit dramatiska. Från 2010 till 2011 nästan halverades priset.

När en vara istället är fairtrade-märkt garanteras konsumenten att de extra kronor som man betalar går till att dels låta produkten kosta vad den rimligtvis är värd, oavsett hur världsmarknadspriset skjunker eller stiger. Samt långsiktiga handelsavtal vilket gör att en bonde/plantagearbetare kan beräkna och planera för hur mycket pengar man har att röra sig med. Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas. Läs mer om fairtrademärkningen här.

Utöver kakao från misserabla arbetsförhållanden, innehåller även julens chokladpraliner vegetabilisk olja som nästan alltid innebär palmolja. Palmoljeplantager som skapas genom att skövla regnskog som förutom tusentals andra arter även inhyser den utrotningshotade orangutangen. Not good.

Lösning! Som världsmedborgare bör man sammanfattningsvis undvika dessa billiga chokladpraliner och istället satsa på fairtradechoklad i så hög grad som möjligt. Antingen gör ni som jag och fixar egna chokladtryfflar, t.ex. sjukt god romtryffel eller havtornstryffel. Eller så köper ni schysst färdiga fairtrade chokladpraliner t.ex. doppade paranötter i choklad, fudge, eller mörka chokladpraliner.

En påse är lagom om man tänker efter, för det där med chokladfrossandet mår väldigt få egentligen bra av. Varken du, dina tänder, ditt samvete, regnskogsaporna eller barn och vuxna på plantagerna runt om i värden.


3 kommentarer:

  1. Jag blir inte det minsta sugen på choklad när jag ser askbergen i affärerna. Tack för infon.
    Hoppar mer än gärna över dessa praliner.

    SvaraRadera
  2. Du är bara så grymt bra! Jag tänker sprida informationen vidare till de som inte fattat. Och visst jag har tänkt på det där med Alladinaskarna vid jul. Min pappa önskade sig alltid en förr, men nu när vi slutat med klappar, så går han och köper en åt sig själv. Sen är det ju ändå så svårt att låta bli att ta, fast jag aldrig köper annat än eko eller rättvisemärkt choklad annars. Mitt knep att låta bli alladinpralinerna i år, får nog bli att bunkra med massor av eget ekorekogodis ;-)

    SvaraRadera
  3. Tack för detta inlägg! Det känns nu extra bra att inte ens tycka om choklad, något som annars brukar mötas med socialt oförstående. Mängden chokladaskar på bilden är hisklig! Äter svenskarna verkligen så mycket choklad kring jul? Hur finns det plats efter att ha ätit enorma mängder julmat och risgrynsgröt?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...