tisdag 18 september 2012

Kemi-Frida svarar på era kemikaliefrågor



Nu är det äntligen dags för redovisning av frågelådan som jag flaggade om här. Frida har läst och försökt svara på era frågor, men kemikalier är en krokig business och det finns inte alltid några rätta svar eller svartvita lösningar för att helt ta bort exponering av kemiska ämnen. Vi kan undvika många saker men att helt radera exponeringen är så gott som omöjligt. Med det sagt. Här kommer frågorna och svaren!

  • Jag har kanske inte speciell fråga utan vill snarare veta hur man bäst städar hemmet (vad är det mest nödvändiga och som faktiskt rengör - i alla skrymslen och vrår)
Ja du, jag är ingen städexpert men man kommer långt med såpa, diskmedel och vatten. För att få bort kemikalierna som samlas på golvet i damm så är det bra att först dammsuga och sen våttorka med vatten och ev. såpa. Men jag tycker generellt att det här med att ha massa medel när man städar golvet är rätt märkligt. Ofta kan man ju punktstäda där det kommit spill. Det är ju dessutom inte så bra för golven att tvättas av med massa kemikalier hela tiden. Andra städtips kan man ju alltid googla fram, sk. husmorsknep för att rengöra saker med ättika och citronsyra etc. Om du känner att du måste ha rengöringsmedel så köp i första hand bra miljöval och därefter svanen-märkta produkter. Omärkta produkter bör du lämna på hyllan i butiken.

  • Hudvård och smink - vad bör man undvika, tips på bra produkter typ mascara, concealer, rouge, lotion/handkräm, schampo/balsam (sånt man använder ofta)
Hmm. Det är läkemedelsverket som är ansvarig myndighet för hudvårdsprodukter etc. Men jag vet att det är bra att undvika PEG-ämnen, mineraloljor. Undvik mjällschampoon med zinkpyritioner i och natriumlaurylsulfat (finns i de allra flesta schampoon och duschtvålar) om möjligt. Det finns ekologisk kosmetika och andra hudvårdsprodukter, men de hittar man nog lättast i specialbutiker eller på internet. Mineralsmink (puder, foundation m.m.) blev populärt för några år sedan och det låter ju bra att det är naturliga ingredienser. Men eftersom det består av malda mineraler kan det innehålla olika metaller. Vissa metaller är väldigt allergiframkallande och många har därför fått allergiska besvär av mineralsmink. Detta bör man alltså undvika om man är orolig för allergier. När det gäller hårfärger så har jag hört att svart/mörk hårfärg kan vara den mest allergiframkallande eftersom det kan innehålla ämnet parafenylendiamin. Detta ämne kan också finnas i mindre bra hennafärger så man bör undvika att göra hennatatueringar utomlands.

  • Andra smarta tips för att underlätta i vardagen och för miljön.
Fyra bra grejer att tänka på är att:
-       Tvätta all textil innan användning för att undvika exponering av kemikalierester, dock skall man ju vara medveten om att kemikalierna då hamnar i reningsverken istället. För att undvika detta helt bör man handla ekologiskt i så hög utsträckning som möjligt.
-       Köp produkter av hög kvalitet, framförallt till barn. Det är i de billiga leksakerna och produkterna som vi på Kemikalieinspektionen hittar flest otillåtna ämnen.
-       Försök hålla undan dammet hemma, eftersom många kemikalier hamnar där och är lätta för barn att få i sig efter som de vistas mer på golven än vi vuxna.
-       Köp ekologiska livsmedel, eftersom både du och miljön slipper bekämpningsmedel då. Följ Livsmedelsverkets kostråd, speciellt angående fisk eftersom de tenderar att ansamla miljögifter.

  • Vad ska man fokusera på i stort om man vill minska på kemikalier och giftiga ämnen i hemmet?  Tänker mycket på just saker som barn kommer i kontakt med. Givetvis leksaker men även inredning typ soffa, bord, tv, fönsterkarmar av pvc plast, golv i olika material och tapeter.
Vad gäller textilier t.ex lakan och gardiner är relativt enkelt eftersom det finns många märkningar, t.ex. svanen, ökotex, GOTS, kolla märkningar på naturskyddsföreningens sida. Annars brukar vi rekommenderar vi att köpa begagnat eller att tvätta före användning.
Vad gäller soffor och andra möbler så är det bra att köpa begagnat i så stor utsträckning som möjligt, eftersom många farliga ämnen har hunnit vädrats bort. I äldre möblemang användes inte så mycket kemikalier t.ex. bromerande flamskyddsmedel.
Men det är jättesvårt som konsument att dels få info om vilka kemikalier som finns i varor och även om man får info om innehållsförteckningen så är svårt att avgöra vad som är bra och dåligt. Det du kan göra är att gå in på kemikalieinspektionens hemsida och ladda ner och skriv ut en blankett som du lämnar till företaget där du köpt en vara (dvs ej kosmetika, livsmedel, kemiska produkter tex. färg), då har du rätt att få svar på om varan innehåller mer än 0,1 % av ett särskilt farligt ämne. De särskilt farliga ämnena finns listade på www.echa.eu . Det är tyvärr den enda rätten du har som konsument gällande kemikalier, men du kan ju alltid ställa frågor till butikerna du handlar på. Vi ser att butiker som får förfrågningar från konsumenter har skaffat sig bättre koll på sina produkter, så det skadar aldrig att fråga, även om du alltså inte har laglig rätt att få ett svar!

  •  Är det direktkontakten som är värst eller läcker sakerna även ut en mängd farliga ämnen i hemmet (samlas i damm mm)
Det är olika för olika ämnen. Organiska ämnen (t.ex. formaldehyd) avdunstar och hamnar i luft och damm. Andra tyngre ämnen t.ex. tungmetaller finns kvar i produkten och då är det direktkontakten som är farligast, och allra värst är det om man suger/slickar/eller råkar svälja dem, t.ex. smycken. Bromerande flamskyddsmedel och ftalater läcker ut och samlas i damm pga avdunstning eller slitage. Bisfenol A finns ju mycket i livsmedelsförpackningar, men också som ytbeläggning i mobiltelefoner, kvitton mm. Och tas upp av kroppen genom hudkontakt eller intag.

  • Har en del ärvda/begagnade saker från sent 60-tidigt 70 tal, börjar oroa mig för att dessa plaster (ofta leksaker) kanske är mer skadliga än nya. 
Ja det är de förmodligen. På den tiden fanns det inte regler om vilka farliga ämnen som inte får finnas i leksaker så därför kan dem innehålla ämnen som är förbjudna idag. Ett råd är att undvika sådana leksaker om det är dem som barnen leker mycket med och stoppar i munnen. Men jag tror inte att det är skadligt att ha som prydnader eller så.  Dock vill jag påpeka att det inte är plasten i sig som är farlig utan det är de ämnena som man stoppar i plasten.

  • Vad kan man konkret fråga efter i butik när man ska handla just inredning? Mattor, möbler, apparatur mm. Vad ska man kolla efter för märkningar och vad ska man undvika för ämnen?
När man handlar i butik kan man använda sig av informationspliken. Jag tror att det är väldigt svårt att få reda på vilka ämnen som ingår redan vid butik, oftast vet personalen i butiken inte det. De farliga ämnen som är förbjudna ska ju inte finnas i varor ute i handeln och även om de finns där så kommer företagen aldrig säga det till dig om de finns. Det finns inte så mycket miljömärkningar på inredning vad jag känner till, men om man hittar något miljömärkt kan det vara att föredra. 

  • Var hittar man vardagsprylar där man åtminstone kan få veta vad de är gjorda av, t.ex. sopkvast, diskborste?
Det finns inget krav på att företag som säljer vardagsprylar som sopkvastar m.m. ska berätta vad som är i. Konsumenter har endast rätt att få veta om varor innehåller särskilt farliga ämnen och det på begäran. I vissa fall tycker jag att man som konsument inte kan göra så mycket utan förlita sig på att företagen åtminstone inte stoppar i förbjudna ämnen. Det är omöjligt för en konsument att undvika alla farliga ämnen så det är nog bäst att satsa på produkter som ger mest exponering, typ livsmedel, kosmetika, kläder och produkter som barn använder mycket.
Ett tips om man vill hitta vardagsprodukter som inte är gjorda av plast, t.ex. diskborstar i trä eller andra naturmaterial är nog att bege sig till specialbutiker dvs. hälsokostbutiker, hantverksbutiker eller köpa på nätet (t.ex. här)

  • Saker som det inte står ngn märkning på vad gäller då?? Har märkt detta på flera saker i hemmet och vill inte dra hem fler. De med siffermärkning kan man ju iaf kolla upp. 
Plast behöver endast märkas med siffror om det är plast i förpackningar eller förvaring för livsmedel. För övrig plast finns det inte så mycket regler, annat än att vissa ämnen är förbjudna, till exempel kadmium. Då kan man försöka använda sig av konsumters rätt till information om farliga ämnen i varor, se ovan. Dessutom kan man alltid försöka att ställa frågor när man handlar, men generellt sett är det väldigt svårt för konsumenter att få information om kemikalier i varor.

  • Jag skulle vilja veta om det verkligen stämmer att silikon är en ”bättre plast”?
Silikon innehåller inga tillsatsämnen, till exempel mjukgörare, utan är mjuk av sig själv. Därför kan detta nog vara ett bra alternativ för många användningsområden. Jag har dock hört att olika kosmetikaprodukter innehåller siloxaner som sprids i miljön utan att brytas ned, så dessa bör man undvika om möjligt.



3 kommentarer:

  1. Bra frågor och svar:) Vilken trevlig blogg:)

    SvaraRadera
  2. Tack tack tack för era svar. Det är inte helt enkelt i djungel så lite hjälp på vägen är mycket värt. Jättebra länkar.

    SvaraRadera
  3. Attans, jag skrev frågor men de måste ha fallit bort när inlägget publicerades! Får nöja mig med andras frågor, vilka är superbra! Tack för infon! /Cajsa

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...