onsdag 5 september 2012

Radhuspappans äppelkaka
När man jobbar som miljöperson så kan det underlätta om man i övrigt är uppskattad i arbetslaget. Att komma och peta i  rutiner och snacka klimatutsläpp är inte alltid en lätt business och ibland kan det morras och suckas bakom ryggen på en. Ett enkelt sätt att hamna på plus igen och smöra in sig hos sina arbetskamrater är att bjussa på fikabröd en vanlig onsdag. Så idag är det precis vad jag ska göra.

Jag har dagen till ära bakat pappas äppelkaka. Där grunden är typ att göra en sockerkakssmet fast utan mjölk.

Ingredienser:
ett gäng (4-5) mjöliga äpplen
brun farin
kanel
kardemumma
björnbär/vinbär

2 ägg eko
½ dl mörkt muskavadosocker (kan bytas mot annat socker)
1 dl socker eko
75 g smör
knappt 2 dl vetemjöl eko
nypa salt
1 tsk bakpulver

Gör:
Börja med att skala och dela äpplena i lagom stora bitar. Marinera dem i kanel, kardemumma och brun farin. Rör runt så alla bitar fått socker och kryddor på sig. Låt stå.

Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa ägg och allt socker i en dunke. Ha i smör (smält eller flytande). Blanda bakpulver, salt och mjöl och ha i det i smeten. Smöra och bröa en form. Ha i hälften av äpplena i formen innan du dräller över smeten. Därefter toppar du med resten av äppelbitarna och strösslar eventuellt över björnbär eller röda vinbär. In i ugnen i 20-25 minuter.

Håll tummarna för att jag blir poppis i fikarummet!


2 kommentarer:

 1. Vilka goda recept du har! Har du hört om sajten Hittarecept.se?:)

  Om du är intresserad av att få mera trafik till din blogg så rekommenderar jag att du registrerar dig på Hittarecept.se! Just nu indexerar vi över 300 000 recept och via oss kan bloggarna på vår matbloggstoppen få t.o.m. 10 000+ besökare per vecka!
  Du registrerar dig enkelt här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

  Mvh
  Ann-Sofi

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...