måndag 17 september 2012

Den godaste morotskakan i alla berg och skogarNu när höstlöven börjat falla behöver vi alla tråna efter en kopp värmande kaffe och något rejält gott efter alla skogspromenader. Den här morotskakan slår alla godhetsrekord och man äter så mycket att det sporrar till ännu fler skogspromenader. Jag har utgått från receptet från Rosendals trädgård, men bytt ut en del av det vanliga sockret mot muskovadosocker och brun farin för att få en mustigare smak. Sen bytte jag olja mot flytande smör, och valnötter mot hasselnötter. Dessutom har jag minskat rejält på smör och socker i toppingen (onödigt fett och översötat!). Så tja. Det är nästan ett helt nytt recept faktiskt.


Morotskakan ftw:

2 dl flytande smör/rapsolja
1/2 dl neutral olja
1 dl muskovadosocker
1½ dl Brun farin
1dl strösocker eko
4 dl rivna morötter
3 ekologiska ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 tsk kanel
1/2 tsk nyriven muskotnöt
1 dl ekologiska hasselnötter (grovhackade)

Topping
75 g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ekologisk citron, saft och skal
200 g philadelphiaost


Gör:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, olja och allt socker tills det blir vitaktigt, blanda ner riven morot och sedan äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna för sig samt de hackade nötterna, och rör sedan ner det i smeten. Häll upp i en smord och bröad form, grädda i 200 grader varm ugn 30-40 minuter.

Gör toppingen: Smält smöret och låt svalna. Blanda sedan ner florsockret, philadelphiaosten och citronsaft och skal tills det blir jämt och fint. När kakan har svalnat breds toppingsmeten över.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...