måndag 3 september 2012

De obekväma sanningarna?




I helgen fick jag den här kommentaren av Erika ang förra blogposten om min kompis medverkan i tv-programmet PLUS:

Älskar PLUS men blev väldigt besviken på det här inslaget. Här kommer en expert med avancerad teknik så man äntligen kan få svart på vitt vad som är risker i ens hem och så slätas alla fynd å fallgropar över. Inga konkreta tips togs tillvara och jag fick känslan av att programmet inte ville skrämma upp den boende och tittarna. Hade önskat få mer info och fått höra mer från experten.


Erika jag kan inte annat är att hålla med dig! Det är konstigt att de väljer att ha med ett sånt inslag och på:ar det som att "nu ska vi gå på giftjakt" utan att eg. presentera fler än tre-fyra konkreta råd. Frågorna kvarstår ju trots allt. Vad ska man undvika? Hur vet man vad som är bra och dåligt? Hur kan man som konsument påverka utbudet?

Det tråkiga med kemikalier är ju att de finns i precis allting, och det är väldigt lätt att bli totalt nedbruten och paranoid över den vetskapen, kanske tonade de ner det i programmet. Men jag tänker såhär: Jag vet att min vän Frida sitter inne på en hel massa tips och råd kring hur man kemikaliesäkrar hemmet (så gott det går). Och eftersom min blogg inte direkt räds att ta upp de obekväma frågorna och sanningarna så tycker jag att vi ordnar en frågestund med kemikalieexperten Frida. Just for you Erika (och er andra).

Ni skickar in alla frågor, och då menar jag verkligen alla, stora som små, privata såväl som generella, alla alla frågor som ni vill ha svaren på angående kemikalier i vardagen så lovar jag att intervjua Frida om detta och postar svaren här på bloggen. Hur låter det? Är ni med? Ska vi säga att ni har en vecka eller så på er?

Tveka inte. Nu kör vi!





6 kommentarer:

  1. Det låter som en toppenidé!
    Jag har kanske inte speciell fråga utan vill snarare veta hur man bäst städar hemmet (vad är det mest nödvändiga och som faktiskt rengör - i alla skrymslen och vrår), hudvård och smink (vad bör man undvika, tips på bra produkter typ mascara, concealer, rouge, lotion/handkräm, schampo/balsam; sånt man använder ofta) och andra smarta tips för att underlätta i vardagen och för miljön. :)

    SvaraRadera
  2. Grymt! Jag är på, kände också frustration efter jag sett inslaget, fick inga svar... Ska formulera mina frågor inom kort!!!!
    /Cajsa

    SvaraRadera
  3. Jihooo!! :-) kul med respons!!!! Återkommer med frågor så snart jag knåpat ihop en text :-)

    SvaraRadera
  4. Har en text skriven men kan inte klistra in den här, gaaaah. Har du ngn mailadress jag kan använda så jag slipper skriva om allt :-)

    SvaraRadera
  5. Här kommer ett sent svar med några av mina frågor
    Vad ska man fokusera på i stort om man vill minska på kemikalier och giftiga ämnen i hemmet?
    Tänker mycket på just saker som barn kommer i kontakt med. Givetvis leksaker men även inredning typ soffa, bord, tv, fönsterkarmar av pvc plast, golv i olika material och tapeter. Är det direktkontakten som är värst eller läcker sakerna även ut en mängd farliga ämnen i hemmet (samlas i damm mm)
    Har en del ärvda/begagnade saker från sent 60-tidigt 70 tal, börjar oroa mig för att dessa plaster ( ofta leksaker) kanske är mer skadliga än nya.
    Vad kan man konkret fråga efter i butik när man ska handla just inredning? Mattor, möbler, apparatur mm. Vad ska man kolla efter för märkningar och vad ska man undvika för ämnen?
    Att rensa bort hudprodukter och att köpa ekologiska/begagnade kläder, städa och tvätta med få medel ( såpa, ättika, parfymfritt mm) var en enkel förändring men allt det här andra kan göra mig galen. Det står olika överallt och just kombinationen eko-miljö är inte alltid så enkel. Även vissa ekologiska produkter (ex solkräm) är ju skadliga för miljön.
    Var till en mataffär idag och skulle passa på att inhandla en sopkvast med skyffel samt diskborste/toaborste mm MEN alla är i plast och det står inte på vilken plast de e. Fanns en skyffel i metall med plasthandtag men även denna utan märkning och diskborste blev det ingen heller då det ej fanns någon som man bara kan byta ut borsten på. Var hittar man vardagsprylar där man åtminstone kan få veta vad de är gjorda av?? Saker som det inte står ngn märkning på vad gäller då?? Har märkt detta på flera saker i hemmet och vill inte dra hem fler :-). De med siffermärkning kan man ju iaf kolla upp.
    Ja detta var lite jag tänkt på. Sorry för rörigt inlägg men hoppas du orkar läsa ändå.




    SvaraRadera
  6. Jag skulle vilja veta om det verkligen stämmer att silikon är en "bättre plast"?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...