lördag 30 april 2011

Today i sow my garden


Lök, potatis, dill, morot, rädisor. Jorden låg som en cementöken. Tillsynes omöjlig att bryta sig igenom. Men vi letade upp rätt slang i virrvarret av gröna plastormar och vred på vattnet och lät det skölja över den dammtorra jorden. Grått hårt förvandlades till något brunt mjukt. Knölar grävdes ned tillsammans med gödsel. Frön sattes i rader. Små lökar petades ned. Och sen... kom blåsten. Regndroppar började falla och med dem rann energin av oss.

Nästa gång skördar vi rabarber i full sol. Banne mig.

fredag 29 april 2011

dagdrömmar


Från: beutifulones, blogg med sjukt fina texter som når långt långt in.
 Idag drömmer jag om en ny kamera som tar bilder som förmedlar mer än ett objekt.
En känsla, ett ljus och en atmosfär.

Idag drömmer jag om att min metoddel i uppsatsen skrev sig själv och att jag istället fick stå med näsan i jorden och så morotsfrön. Känna lukten av mull och mineraler.

But I guess I'm not that lucky.

tisdag 26 april 2011

Fotografisk olja



Oj vad jag vill gå och se utställningen Burtynsky / OIL på fotografiska museet. Den tar upp hela spektrat av denna tillgång vars inverkan förändrat människans (och jordens) liv på så många olika oåterkalleliga sätt. Utställningen går igenom utvinningsprocesser, beroende, subkulturer och konsekvenserna av den bundenhet vi människor har till denna energiresurs, utan onödiga ord och långa utläggningar om vad de föreställer. I like.

lördag 23 april 2011

Spira.


Veckans april. Glad påskhelg på er!

Äggexperiment

En sak jag länge funderat över är att ekoägg oftast verkar ha en mycket gulare gula och en annan struktur än frigående/burägg. Lagom till påsk tänkte jag därför utföra ett litet äggexperiment. Ett ytterst enkelt test där jag tagit två ekoägg och två frigående-inomhusägg och kokat dem i sju minuter. Resultatet ser ni nedan. Ekoägget är det till höger. Vilket tycker du ser godast ut?




Lite innehållsfakta (från saltåkvarn bloggen):
Konventionella ägg innehåller aningen mer av:
tiamin
folat
magnesium
zink

Ekoäggen har något högre energivärde samt innehåller mer av:
protein
fett
E-vitamin
D-vitamin
riboflavin
vitamin B6
vitamin B12
fosfor
järn
kalium
kalcium
jod

Anledningen tros vara fodret. En ekohöna har möjlighet till utomhusvistelse där hon får sol och luft och hittar insekter, frön och framförallt får utlopp för sina naturliga beteenden.

Vad innebär det i praktiken då? Vad får ekohönan som inte inomhushönan får?
KRAV's hemsida står följande att läsa om vad som skiljer en ekohöna mot en konventionell.
  • Hönan får gå fritt inomhus och det får finnas högst 6 höns per kvadratmeter
  • Hönan får KRAV-MÄRKT foder, aldrig genmodifierat foder. 
  • Hönan får vara ute och äta gräs.
  • Hönan har skydd att gömma sig under när hon är ute.
  • Hönan får krafsa och picka mask
  • Hönan får ROTFRUKTER eller hö att picka i som tidsfördriv.
  • HÖNAN FÅR BADA I SAND FÖR ATT HÅLLA FJÄDERDRÄKTEN FIN.
  • Produktionen kontrolleras varje år.

Glad påsk!

fredag 22 april 2011

Kalljästa hälsomuffinsbröd




Preppat och klart inför långfredagsfrukosten imorgon. Bara att ta ut ur kylen en timme innan de ska in i ugnen. Så du hinner både ta en morgondusch, sätta på kaffepannan och packa väskan till blåkulla medan bröden gräddas klart. Det perfekta påskbrödet, med andra ord.

Receptet har jag fått tag på genom min hälsovän Åsa.


onsdag 20 april 2011

Vinbärsmashup


Nu när syltburkarna börjar sina i kylen kändes det dags att koka lite ny aprilinspirerad sylt. Syrligt och friskt vill jag ha det så här på våren. Efter en genomgång av frysens bärboxar visade det sig att det började sina på resurser även där. Men vinbären verkar vara en förnybar resurs i det här hemmet, så det blev en vinbärssylt där rött blandades med svart. En nypa vaniljsocker och succén var ett faktum.


Du behöver:

4 dl röda vinbär
3 dl svarta vinbär
1 dl vatten
3 dl syltsocker
1 tsk vaniljsocker

och en (väl rengjord) burk.

Gör såhär:
Tina bären (om de är frysta förstås) på medelvärme tillsammans med vattnet. När bärmassan börjar bubbla och koka har du i sockret och vaniljsockret och rör om. Låt koka upp igen. Koka samtidigt upp vatten och häll i glasburken för att döda det eventuella äckelpäckel som bosatt sig i burken och som försämrar hållbarheten. Häll bort vattnet efter sådär 5 minuter.

Skumma sylten och häll upp i burken. Ha på locket direkt för extra konservering. Därefter brukar jag ställa ut syltburken på balkongen för att den ska svalna lite snabbare.



tisdag 19 april 2011

Kolonin i april





I söndags var vi på kolonin och grävde för första gången den här säsongen. Spännande att se hur vintern bevarat och förändrat sakerna i och ovan jorden. Lite som en skattjakt! Pärlhyacinterna tittade fram i rabatten tillsammans med gräslök och stockros.



 Här är vitlöken i tjusiga rader som jag och Karin satte i oktober.



Rabarbern verkar trivas riktigt bra. Även om man inte ska skörda rabarbern första säsongen efter den är satt (planterade den för ett år sen) så tror jag minsann att den pallar med att jag stjäl några stjälkar till en paj!

Även lavendeln har överlevt vinterns nypor. Förra vintern knyckte jag några kvistar från en rabatt och satte dem i jorden. Därefter vattnade jag den ibland och "glömde bort den". någon gång i början av juni märkte jag att den började få blommor och så flyttade den ut till kolonin. Har gjort samma försök i år, får se om det lyckas lika bra den här gången också.

Jag passade även på att peta ned sallats- och rädisfrön i jorden. Får se hur det går för dem. Det var kanske i tidigaste laget egentligen.. I morse var det ju frost i gräset utanför huset.

måndag 18 april 2011

Sugen på vindruvor?

När jag slutade äta godis körde jag länge vindruvor som substitut. Jag kunde lätt smälla i mig en hel förpackning på sådär 500g en vanlig lördagkväll. Jag fullkomligt älskade vindruvor, det var det jag unnande mig varje gång jag behövde pepp, varje gång jag skulle ha filmkväll och varje gång jag bara ville ha någonting gott hemma. Men sen läste jag en rapport som fick mig att helt tappa sugen på att äta mina käraste vindruvor. Det här klippet är en sammanfattning på den rapporten. Vågar du titta?


lördag 16 april 2011

Min vän keramikern


Idag har jag hängt hos min fina vän Miriam i hennes krukmakeri på Torekällberget i Södertälje. Vi har suttit i solen på innergården till 1700-talshuset där hon jobbar och ätit småkakor och druckit kaffe. Där blir det alltid sommarvärme tidigt på våren och kaffet smakar sällan så bra som på trappen bredvid Miriam.

Vi hinner alltid avverka samtalsämnen på löpande band, med vissa avbrott för besökande, somliga mer frågvisa än andra. Det är så mysigt att vara med där under en hel dag. Jag blir väldigt nedvarvad och glömmer tid och rum. Jag sitter alltid och sysslar med någonting, klämmer på lite lera, glaserar ett fat eller övar upp mina svalnande drejkunskaper samtidigt som jag träffar en av de finaste personerna jag känner.

Idag berättade Miriam att hon ska hitta på nya saker att göra om dagarna, vilket innebär att jag kanske inte får sitta där på kaffetrappen så många gånger till. Det innebär förhoppningsvis också att jag istället har möjligheten att träffa henne oftare och under mer spontana former. Inget ont som inte har något gott med sig!

Jag får, liksom alla andra, ta och raska mig på om jag vill ha något av alla de fina sakerna som hon sitter och gör om dagarna. De passar såväl shabby chic-fantaster som hårdrocksanhängare och allt däremellan.





Bilderna är Miriams.

Päron- och ingefärsmarmelad



Den här marmeladen gjorde jag av en slump när vi köpt hem päron som sen låg och blev dåliga och tryckbruna i fruktskålen. Jag avskyr att slänga saker så jag funderade på hur jag skulle ta tillvara dem på bästa sätt. Resultatet blev en mycket god marmelad som är lika utmärkt till fredagkvällens ost och kex som på den rostade mackan till söndagens brunch.


Du behöver:

3 fulnande päron, gärna ordentligt mogna.
en stump ingefära, kanske 2 cm.
2-3 dl syltsocker
en skvätt (½ dl) vatten
ev. 1 tsk vaniljsocker

Skala och skär päronen i bitar. Ju mognare päron desto större kan bitarna vara.
Skala och skär ingefäran i små små tärningar, eller riv den med ett rivjärn (småhåliga sidan).
Koka päronen och ingefäran med svätten vatten tills päronen börjar bli mjuka.
Jag ville inte ha en slät marmelad, så jag mosade päronen lite grovt så att det blev olika storlekar av päronbitar i marmeladen.
Därefter hade jag i syltsockret som fick koka med på låg värme i sådär fem minuter. Vill du få en sötare marmelad så har du i vaniljsockret samtidigt som syltsockret. Jag hade det första gången jag gjorde marmeladen, men tyckte att vaniljen snodde uppmärksamheten från ingefäran. Men med det där gör man som man vill och som man själv tycker.

Häll upp i en varm burk och skumma (ta bort de bubblor som bildas på syltytan. Bubblorna försämrar hållbarheten av marmeladen).

Det här receptet räcker till en syltburk på ca 0,5 liter.

Trevlig helg!

torsdag 14 april 2011

The groowy way of saving nature


Har fått nys på ett sätt att stödja miljön samtidigt som du gör dina internetsökningar.

Genom att använda growyn.com istället för att googla så bidrar du till att stödja miljöprojekt i Sverige och andra delar av världen.

Jaha, hur funkar det då egentligen?
Varje gång du söker via growyn.com så tjänar growyn pengar genom annonsörer på sidan. Dessa pengar skänks sedan till olika miljöorganisationer. Just nu samarbetar Growyn med Barnens Regnskogar och Naturskyddsföreningen och skänker pengar till deras projekt att skydda Costa Ricas regnskogar, Sveriges gammelskogar samt bidra till att utveckla Eco 8, ett utbildningsmaterial som syftar till att skapa en dialog med ungdomar kring ekosystemtjänster och mat.

Om du känner att du vill veta vilka typer av företag/organisationer som ger annonspengar till dessa projekt så hittar du en lista på dem på growyns hemsida. Där kan du också läsa mer om verksamhetens mål och etiska riktlinjer, styrning med mer.

Jag har just installerat sidan till min standardsökmotor. Hur väl den konkurrerar med google får tiden utvisa.

onsdag 13 april 2011

Krom i handskar lagom till trädgårdssäsongen

I måndags gick Kemikalieinspektionen (KemI) ut med att vanliga arbetshandskar/trädgårdshandskar i läder kan innehålla för höga halter av krom. Ett stickprov som KemI gjort visar på att 12 av de 31 handskarna som testats översteg gränsvärdena. Min fina vän Frida är den på KemI som ligger bakom detta. Därför måste jag nästan pusha för att ni ska se inslaget med henne på TV4-nyheterna från i måndags. Se det här.

måndag 11 april 2011

skogen och havet


En fin måndagkväll med årets första joggingtur, där jag passade på att spana in tussilago, bofink och sjungande koltrastar, allt medan solen målade skogens silluetter i guld och mässing.

Nu tittar vi på "En värld av liv" av naturfilmaren Mattias Klum.  Fantastiska bilder på ett av världens få oförstörda korallrev, Raja Ampat i Indonesien. Rekommenderas varmt.

söndag 10 april 2011

Ekotips: Klädbytardagen

I lördags anordnades Sveriges största klädbytardag av Naturskyddsföreningen tillsammans med flera andra organisationer. Vi passade på att vårstäda garderoberna och samlade ihop 10 plagg var som vi ville byta ut mot nya plagg och assessoarer.

Klädbytardagen gick i korthet till på följande vis: mellan kl 14-17 fick du lämna in plagg, max tio stycken. Det antal kläder som du lämnat in, skrevs upp på en lapp. Därefter fick du återkomma mellan kl 18-21 för att hämta ut lika många plagg som du lämnat in.




När vi kom fram till studiefrämjandets lokaler insåg vi att vi inte var ensamma om att tycka att detta var en förträfflig aktivitet en solig lördag. Oj vad mycket folk det var. Men med lite take-awaykaffe i kön gick väntandet snabbare.



Nära på alla kläder togs tacksamt emot och vi fick varsin lapp med siffran 10 repektive 9 på. Sedan var det bara att ta en promenad i vårsolen, käka lite tråkig lunch, köa igen och sedan vässa armbågarna.



Väl inne var huggsexan ett faktum. Vi hittade inte fullt lika många prylar som vi lämnat in, men kände oss väldigt nöjda ändå! Kul grej som uppenbarligen har så stor efterfrågan att det gott kunde annordnas oftare än en gång om året. Ett plus var att det förutom klädswap:en även stod fotoutställning, hållbar bar, och senare på kvällen även livespelning på programmet.

Om man nu inte vill vänta ett år till nästa gång är det lätt ordnat att dra ihop ett par vänner eller grannar och fixa en egen klädbytardag. Det var faktiskt så stort tryck att alla som köade för att delta inte fick möjlighet att lämna in sina kläder i lördags. Arrangörerna fick lov att dra ett snöre á la vasaloppet och hänvisa de bakom snöret att lämna in sina prylar till myrorna. Dock var viljan att byta kläder så stor att de bortmotade ordnade en egen klädbytaraktivitet på innergården. Det kallar jag hängivenhet!

Sköna söndag!

Oj oj vilken fantastiskt härlig söndag. En sån som man längtar efter varje vardagseftermiddag när energin tryter.


Jag blir alltid peppad att fixa grejer när solen lyser som bäst. Oftast städar jag soliga helgdagar (vilket kan verka märkligt att frivilligt spolierar en sådan dag med städtrams) men idag har jag bakat två sorters surdegsbröd och vårstädat balkongen. Dagens bästa stund var att sitta i solen och blundandes dricka kaffe och provsmaka det egengjorda surdegsknäcket. Hejsan livsglädje!


Knäcket var faktiskt rätt lätt att göra men ser sjukt proffsigt ut när det är klart! Sånt gillas.



Gjorde även ett levainbröd som för första gången höll stilen och inte blev platt och tråkigt. Så sjukt j*vla gott med stora hål och allt.



Nu ska jag sitta en stund till på balkongen och sola ikapp med årets första humla som landade på talgbollen för en stund sedan.


En sån här dag med lika delar nytta och nöje gör mig alltid lite extra tillfreds när jag summerar helgen på söndagskvällen. Lite löjligt egentligen att ett lyckat brödbak och lite sol kan påverka ens dagsform så mycket. Löjligt och hoppingivande. Inga ouppnåeliga krav på vederkvickelse med andra ord.


fredag 8 april 2011

Konsten att dansa in helgen.


Äntligen fredag efter en förtjänstfull vecka av kommunväxelsamtal, seminarium, mingel och papegojupprepningar av mitt uppsatsämne. Avslutar veckan med kakbjudning på fredagsmötet och inställd stationsgympa pga. något så märkligt som träningsvärk i lungorna. Firar istället helgens ankomst med den här grymma videon som gör att man bara vill dansa ut från kontoret. ASAP.


torsdag 7 april 2011

Even if it's unpleasant, it is time.


99% av alla kycklingar i USA är pumpade med antibiotika, säger Per Morberg och suger tag i kameran och förklarar att han blev fullständigt chockad över att det var "så jävla illa" i köttindustrin är i USA.

Köttet är 30% billigare i Sverige idag än det var år 1990, förklarar Lotta Lundgren.

Alldeles nyss var jag på väg att stänga av tvn för att istället lyssna på lite musik. Men precis innan jag masade mig upp ur soffan började kvällens avsnitt av kulturprogrammet Babel vars ämne totalt sög tag i mig. Programmet förde en väldigt intressant diskussion om kött, vegetarianism och boken "Äta djur" av Jonathan Safran Foer. En bok som jag själv inte läst. Som jag känt att jag inte behöver läsa. Jag är redan övertygad.

Av programmet förstår man att Safran Foers bok är en fullständig splatterläsning om elstavar i kroppsöppningar, trånga burar, antibiotikaspäckat foder, avbitna svansar etc etc. Men den innehåller även någonting annat, som gör det svårt att nonchalera och att inte påverkas som köttätare, vilket även är det jag själv är intresserad av, nämligen diskussionen om hur man ställer om. Från kött varje dag till kött ibland, till kött sällan och tillsist kanske att helt sluta att äta kött. Safran Foer älskar själv grillad kyckling, men har börjat fundera på om det är värt att äta det när man vet bakgrunden och effekten av varje mål mat.
Står njutningen av att äta kött i relation till djurets lidande?

Det som känns intressant med Babels inlägg är dels den kulturella diskussionen kring detta provocerande ämne, och dels att alla tre personer i studion faktiskt äter kött. Att de för diskussionen om köttets vara eller inte var, samtidigt som de själva inte ställt om helt. Mycket bra och skönt att ingen vegetarian var närvarande. Faktiskt. Det blev på så vis en diskussion som jag tror fler kunde ta till sig och resonera kring. Jag tror det blir mindre laddat när det sitter folk i studion som är medvetna men som ändå väljer att äta kött på olika sätt. Morberg käkar egenskjutet och Lundgren kör bara eko-kött och programledaren Daniel Sjölin stod för konsumtionen av industriköttet.

Att ett kulturprogram tar upp köttfrågan är bara det en vink om just det som Lundgren och Morberg vill åt, att vi måste ändra vår köttkultur och vår inställning till mat och livsmedel, för snart så har vi fuckat upp jordens ekosystem så mycket att den inte kommer att kunna producera en enda falukorv mer. Om hundra år kommer köttätarna att vara döda, säger Lundgren och Morberg i korus och ler allvarligt.

Det är så sjukt förlösande att sitta och höra på två personer som har inflytande och pondus i samhället och som är insatta i det här ämnet och förstår dess komplexitet. Även om jag redan har all fakta kring vad de säger så blir jag omskakad och påverkad av hur de säger det.
Jag skulle lätt lägga min röst på Lotta Lundgren som ny jordbruksminister. Ingjuta lite hopp om förändring.

Fina fisken?



På fredag ska regeringen ta beslut om Sverige ska fortsätta tillåtas använda sig av ett EU-undantag för att få sälja fisk som innehåller höga halter av miljögiftet dioxin i landet. Fortsätta ja, för Sverige har använt sig av det undantaget i tio års tid till förmån för den svenska fiskenäringen. Att folkhälsan äventyras anses tydligen inte vara ett lika stort problem som att göra ett par goa fiskegubbar förbannade.

När jag pluggade ekotoxikologi på Södertörn fick jag min första lektion i Östersjöns fisktillstånd. Tidigare hade jag hört och förstått att barn och kvinnor i fertil ålder inte skulle äta fet fisk från Östersjön.
Men jag hade inte reflekterat över varför. Svalde fet-fisk-informationen på liknande sätt som när folk konstaterar att insjögäddor smakar dy. Ja okej liksom. Man ska tydligen inte äta östersjöfisk.
Men under min kurs i ekotoxikologi så fick jag veta bakgrunden till varför-frågan jag inte tidigare ställt mig.

Strömming och lax från Östersjön innehåller så höga halter dioxiner att de inte får säljas som djurfoder i något annat land, pga att de överstiger EUs gränsvärden för dioxiner. Men inom Sverige tillåts samma fisk att säljas i mataffärer trots att dioxinhalterna i fisken riskerar att ge skador på foster, försämrad inlärningsförmåga, minskad reproduktionsförmåga, samt ökad risk för cancer, diabetes och benskörhet. Det är med andra ord rätt dåligt att äta vår feta svenska östersjöfisk. Dessutom minns jag från föreläsningarna att dioxiner stannar i kroppen länge, så kvinnor som planerar att bli med barn bör inte äta östersjöfisk sex månader innan de blir gravida pga den förhöjda risken för fosterskador.

Det här kan man ju tycka är en viktig sak att informera om. Men de kostråd som livsmedelverket gett i tio års tid har, enligt en rapport, inte nått ut till mer än 17% av konsumenterna. Nu i dagarna har Naturskyddsföreningen gått ut och lobbat för att regeringen ska slopa EU-undantaget för att främja folkhälsan (EU:s gränsvärden ju är satta just för att skydda människors hälsa) vilket bör ge en vink om vilka intressen som rimligtvis borde väga tyngst. Jag tror tyvärr att jag redan vet svaret.




Läs mer om Naturskyddsföreningens pressmedelande om dioxinfisken här.

Eller lyssna på en underhållande debatt mellan Naturskyddsföreningens ordförande och  förbundsordföranden från Sveriges Fiskares Riksförbund i radioprogrammet Klotet på P1 här.



Bilderna kommer från fiskeriverkets hemsida.

måndag 4 april 2011

cupcakerush


I söndags firade vi födelsedagar gånger tre med cupcakes för ett helt kompani.
Konstigt nog gjorde vi tydligen frosting för två kompanier.
Aldrig förr har köket varit insvept i så mycket florsocker. Fantastiskt.

söndag 3 april 2011

en vårvinters stilla död




Årets första promenad till kolonin. Grusväg som sakta tinar. Lera på kängorna. Skare som inte längre håller för kroppens tyngd. Optimistiska koltrastsånger från snåret där vi bor.
Men ändå, en barnvisas envetna ord på repeat "än är det vinter kvar, säger mor".

lördag 2 april 2011

Uppdatering frösådder

Fröer är verkligen magiska. Vissa av fröerna jag sådde för några veckor sedan är från 2008, dvs tre år gamla. Något som är så gammalt och som ser torrt och dött ut brukar också vara just det. Utan större hopp provade jag att plantera dem ändå. Lite jord och vatten. Och så plötsligt bryter sig en livskraftig liten planta ut ur sin frökapsel. Lika spännande och fascinerande varje år. Så här långt har frösådderna kommit.


Grönmyntan har kanske de minsta nyfödda plantorna jag sett. Växer långsamt gör dem också. Mojitodrinkarna på balkongen lär med andra ord vänta på sig.


Tomatfröet ,som jag tog från en vanlig köpetomat, har kommit upp ordentligt. 


Den kraftfulla squashen!



Stockrosfrön från första sådden



Tomatfröna Tiny Tim och Gul pärontomat.


De okända höga blå blommorna har kommit upp ordentligt och behöver snart planteras om.

Det är fortfarande inte försent att sätta lite frön. Så för den som blir inspirerad är det bara att sätta igång. Har du ingen balkong eller trädgård kan du se ut en offentlig plätt  och sätta ut dina blommor eller grönsaksplantor där. Välj i så fall helst en plätt som inte verkar skötas av någon kommunal trädgårdsmänniska, annars är risken att de gallras bort.
Nu ska jag ut på en promenad i gråvädret. De där 12-15 graderna verkar lysa med sin frånvaro men kaffetermosen värmer mig inifrån och ut.

fredag 1 april 2011

Nostalgitripp till bibblan



Häromdagen gjorde jag något som jag inte gjort på många många år.
Bakgrunden till detta var att jag äntligen fick nog av att den gamla Ipoden, som jag fått överta av L, nästan enbart innehåller hans val av album och artister. Känns trist att alltid lyssna på de fem album som jag gillar om och om igen.

Alltså. Jag behövde få fatt på ny musik. På cd-skiva. Väldigt få jag känner köper fortfarande cd-skivor så låna av vänner kändes uteslutet. Därför styrde jag min kosa mot det kära nostalgiska biblioteket.

Nostalgiskt därför att jag och mina bästisar alltid hängde på biblioteket i Tumba under högstadiet och en bit in på gymnasiet. Det var vårt andra hem. Vår fristad. Vi satt där och chattade på internetdatorerna, en hel timme fick man sitta och då kunde man hinna med både lunarstorm, passagenchatten och att skicka gratis sms från nån konstig mobilhemsida. Vi satt också och hängde i de djupa gröna fotöljerna längs glasväggen. Kommenterade folk utanför fönstren och pratade kärlekstrubbel. Bäst var det när ens olycklige kärlek gick förbi, eller ännu hellre passerade oss inne på biblioteket. Vi avhandlade även jobbigare saker som utanförskap och familjeproblem. Biblioteket var som vår egna fritidsgård, utan fritidledare men med vuxna som kunde tipsa om nya filmer för unga vuxna, ljudböcker och en och annan bok. Det fanns självklart en surkärring också som kom och hyschade på oss när vi skrattade för högljutt. Men det gjorde bara att man kände sig ännu mer som hemma. De såg oss. De små pluttarna som var vi.

Bibliotek har egentligen alltid känts välkomnande, det är ju hela poängen med dem. Ett tystlåtet men varmt "välkommen" till ALLA som vill komma på besök, oavsett klass, genus, ålder eller familjebakgrund. Ett mycket trevligt bibliotek som alla bör besöka någon gång är Årsta bibliotek, vid årsta torg. Där är personalen så söt och 50-talsinredningen gör att man känner sig på besök i en gammal film.

Dit åkte jag en eftermiddag efter jobbet och samlade på mig ordentligt med cd-skivor som jag visste att jag skulle vilja lyssna på i överfulla tunnelbanevagnar, på träningen och i joggingspåret. Jag bläddrade igenom deras hela musiksortiment metodiskt. Och hann bli irriterad på tanterna som pratade högt om Lisa Marklunds bok, ända tills en av dem sa att hon hade egen erfarenhet av våld i hemmet. Då blev det tyst. Jag tyckte tanterna kunde få prata mer ostört och tog min gedigna bunt cd-skivor och gick till kassan. Bakom mig i kön stod en typ 14 årig tjej. Medan jag packade mina grejer hörde jag henne fråga bibliotekarien om "en bok på engelska som det också gjorts film på" till en skoluppgift. Och bibliotekarien sa med sin lugna röst "Okej! jag förstår, då ska vi se, som det gjorts film på sa du, ja vi har ju.....".

Åh det är så fint med bibliotekens tystnad som inbjuder till små inblickar i folks liv. Jag glömmer lätt bort att de finns där, biblioteken. Men när jag väl är där är det som om tiden stått still och jag fortfarande är den där fjortonåriga tjejen som ängsligt frågar om boktips.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...