tisdag 26 november 2013

Överfisket och vad vi kan göra för att stoppa det

Så skrämmande tydlig film om hur skev fiskeindustrin i Sverige och världen är. Men det som är mest skrämmande är att det fortfarande är en överraskning för många! Forskare varnar om att vi kan förlora alla typer av fiskarter inom 50 år och utarma havsekosystemen med 90%.

Varför? Jo för att vi bl.a. subventionerar fisket i EU för att inte utkonkurera yrkesfiskarna. Så vi finansierar högteknologiska fiskebåtar som scannar av havsbottnen och trålar upp all fisk i området. Trålningen sabbar bottnarna då de jämnas med marken och i och med detta tröskande på havsbottnarna så frigörs metangaser som varit bundna till sedimentet ut till vattnet och därefter till i atmosfären där gasen bidrar till den globala uppvärmningen. Fin negativ spiral va?

Jag har aldrig förstått resonemanget att när vi fiskat så mycket så att vår matfisk minskar drastiskt i haven och gör att yrkesfiskarna inte kan överleva, så ger vi dem mer pengar att utarma fisket ännu mer! Det dödar ju inte bara ekosystemen utan också möjligheten att yrkesfiskarna ska kunna fortsätta sin yrkesbana framöver. Så fort forskarna säger stopp och belägg! Fiska mindre!!! så grinar yrkesfiskarna och förbannar forskarna som tar deras levebröd ifrån dem. Borde de inte rimligtvis tacka dem istället? De som faktiskt vill se till att det finns ett yrke som heter fiskare även i framtiden. För det är det som håller på att ske. Oavsett vi stoppar huvudet i en spann eller inte.

Det vi kan göra för att förbättra fiskarnas och havens situation är:

1. Ät mindre fisk

2. Välj bra fiskarter t.ex. sill, sej, hoki, makrill och musslor

3. Välj ALLTID krav- och msc-märkt fisk, fråga på restaurangen och välj vegetariskt från menyn om de inte kan svara.

4. Kryssa in bra engagerade politiker i EU-parlamentet vid nästa val. Förslagsvis Isabella Lövin som stångat sig blodig mot fiskelobbyister och tröga politikerkollegor. Kolla in hennes blogg om du undrar vad hon lyckats åstadkomma. Jag säger som jag sagt många gånger förr; att kryssa in henne i senaste valet är den mest konkreta miljöåtgärd jag gjort i hela mitt liv. Så jävla nöjd med det!

5. Prata om det! Sprid ordet! Förändra världen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...