onsdag 13 november 2013

If not us, then who? If not now, then when?


Apropå att den här veckan är startskottet för klimatförhandlingarna i Polen. Lyssna på Filippinernas chefsförhandlares fina kärnfulla tal från Doha-mötet 2012. På tre minuter sammanfattar han situationen och ställer de enkla och viktiga frågorna som alla undrar över. Med tanke på vad som händer i Filippinerna just nu känns det än mer aktuellt än någonsin att nå framgångar i klimatförhandlingarna. En monsterstorm är bara början, om inget görs. Än finns hopp, med det brinner redan i knutarna. Kan vi inte denna gång, på riktigt ta ett beslut om ett gemensamt släckningsarbete?

En annan sak jag funderat på..  Tänk om svenska medier fokuserade lika mycket på klimatfrågan som de gör på det SD-planterade frågan om det sk. problemet med invandringen i Sverige. Tänk om nyhetsmedier kunde ge utrymme för det som är ett verkligt hot mot välfärd och framtid. Tänk om de kunde ställa frågor om hur våra olika partierna tänker kring de enorma kostnader det handlar om låta bli att göra klimatinsatser. Ge medieutrymme att granska partiernas klimatbudget och kräva svar på hur de tänker lösa det här ofrånkomliga problem. Jag blir så fruktansvärt frustrerad över att ett nazistiskt parti får bestämma agendan i riksdagen och i nyhetsrapporteringen. Och genom att förvanska statistik och på så sätt måla ut medmänniskor till brottslingar och bidragsiglar.  Att vi går med på det? Vilka är vi egentligen?

Är så trött på att våra ledare i Sverige och  världen tacklas och tar innerkurvor för egen kortsiktig vinning. Kan vi inte ta all vår energi, vår intellekt och våra strategier och göra nåt bra av det istället för att använda det till att ignorera och trycka ner varandra?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...