onsdag 6 november 2013

If all the ice melted - Hejdå Stockholm 


Tidningen National Geographic har på sin hemsida publicerat den här interaktiva kartan över alla världsdelar, som visar med otvivelaktig tydlighet konsekvenserna av att all is på jorden smälter. De blå konturerna visar var kontinenternas kustlinje ligger idag.

Det känns som att det är dags att förbereda sig på att berätta ett gäng sagor för sina barn om att det en gång i tiden fanns länder som hette Danmark och Holland där man åt wienerbröd och åt en massa ost. Och att en gammal kanalstad i Italien dit kärlekspar från hela världen reste för att romatiskt åka långa smala båtar numer ligger på havets botten.

600 miljoner kinersen kommer att förlora sina hem. Hela Bangladesh kommer att översvämmas och det kommer att bildas stora insjöar/havsvikar mitt i bl.a. Amazonas och Australien.

Våra barn och barnbarns världskarta kommer att ritas om, men jämfört med att ändra landsgränser pga. krig och nationsuppgörelser som på vår tid, så kommer vissa nationer helt att strykas från listan över länder i världen, och andra kommer att drastiskt minimeras i yta, eller klassas som obeboeliga.

På sikt är det bara att göra sig redo för att vinka adjö till platser som: Stockholm, skåne, St Petersburg, Danmark, Rio, London, Senegal, Buenos Aires, Belgien, Kairo, Florida och hela gulfkusten, Gambia för att nämna några.

Så. Vad känner du för att göra nu? Planera vinterns utlandssemester? Zappa till Så mycket bättre?
Mitt tips: Gör vad du kan, förtvivla inte och kräv politisk handling, till att börja med i nästa års val. Utnyttja din demokratiska rättighet och var aktivt deltagande i att påverka din och dina näras framtid.

Vill du börja redan nu? Då kan du t.ex. gå med i Föräldravrålet eller Push Sverige och kanske skänka pengar till dem istället för att köpa (ännu) en slips till pappa på fars dag?


Bilderna är skärmdumpar från National Geographics hemsida.

2 kommentarer:

  1. Ibland är det så svårt att få folk att förstå att det verkligen händer här och nu. Med den här bilden kanske det blir lättare att få dem att förstå att vi måste tänka mer miljövänligt annars slutar det så här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visualiering är alltid ett viktigt verktyg att förklara diffusa problem med! Hoppas verkligen dessa bilder får spridning och att det hjälper folk och nationer att agera.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...