onsdag 8 maj 2013

Ekologisk rabarbercurd


Nu, lagom till att gräsmattorna blir gröna, björken skjuter skott och rabarberstjälkarna börjar resa sig mot solen, så passar jag på att testa att göra freaking Rabarbercurd. Det kan ju bara inte bli dåligt, tänkte jag. Och det blev det inte heller. Det blev precis så gott man kan inbilla sig att det skulle bli, med en tydlig smak av rabarber, majsol och med den där krämiga och lite smöriga konsistensen. 

Ingredienser:
ca 500 g rabarber (färska från trädgården eller frysta)
1 dl vatten/rödbetsvatten

½ obesprutad citron, skal och juice
2 st ekoägg
2 dl ekologiskt socker
½ dl syltsocker
50 g ekosmör

Gör:
Obs. Eftersom rabarber tenderar till att gå åt det gröna hållet (vilket ibland inte ser så aptitligt ut) kan man hjälpa de röda stjälkarna på traven genom att skiva en rödbeta tunnt och lägga i vattnet man ska använda till curden. Rödbetan ger färg men inte smak. låt dra ett tag.

1. Skala och hacka rabarbern i mindre bitar alt. tina den frysta rabarbern. Häv i den i en kastrull tillsammans med vattnet och låt koka upp försiktigt så att rabarbern blir riktigt mjuk och börja falla sönder. Mixa rabarbern till en slät smet alt passera den genom en sil.

2. Ta fram en rostfri bunke och knäck äggen i den, riv citronskalet från halva citronen och pressa ut juicen i äggskålen. I med socker och syltsocker och vispa ihop allt.

3. Tärna i smöret i äggblandningen. Koka upp vatten i en kastrull och sätt äggbunken i vattenbadet. Vispa äggsmeten hela tiden. Och rör försiktigt i rabarberkrämen i äggsmeten, hela tiden under omrörning, annars riskerar man att äggen koagulerar och det blir scrabbled eggs i curden = inte eftertraktat.

4. Rör curden tills den tjocknar. Det tar en jävla tid. Om du vill slippa röra så länge kan du antingen halvera receptet, eller byta ut sockret mot mer syltsocker. Eller bara ha tålamod. Motivera dig med att du tränar underarmsmusklerna! När curden är klar så desinficerar du några syltburkar, häller upp curden i dem och slänger på locken direkt. Låt svalna.


Rabarbercurden är det utmärkta tillbehöret till pannkakor, nygräddade scones, skorpor, rostmacka, som tårtfyllning och fyllning i bullar eller istället för sylten i hallongrottor. Eftersom "Tillbehör" är månadens tema på  Söta saker, så passar jag på att tävla om receptboken Sött från förr. Man kan ju liksom inte få för många tjusiga receptböcker med fina inspirerande bilder i bokhyllan.


1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...