söndag 5 maj 2013

More than honeyVill bara tipsa er om att gå och se en enastående bra naturfilm/dokumentärfilm om bin. Trist tänker ni? Nej! säger jag. Filmen heter "Inte bara honung" eller "More than honey" och har precis börjat gå på bio just nu. Den var så smärtsamt vackert filmad, med fina närbilder så att man kom bina riktigt riktigt nära och såg dem som någonting betydligt mer än bara vanliga insekter. De är ju faktiskt helt otroliga organismer, programmerade att föröka sig på ett ytterst strukturerat sätt där alla har sin roll för att kupan ska bli framgångsrik. Filmen var som den mest spännande biologilektionen i skolan där wow-känslan kom gång på gång om hur fantastiska bina är.

Samtidigt tog filmen problematiken kring bidöden i världen och hur det kan påverkar stora delar av jordens livsmedelsproduktion. Filmen visar vilket jäkla galen industri biodlingen runt om i världen har blivit. Om ni tror att honungsburken för 20 spänn i butiken är producerad av ett litet biodlarkollektiv ute på vischan i något random land så misstar ni er. Det här är storföretag som vilken industrialiserad djuruppfödnings som helst.

Filmen visar hela kedjan av biodling i världen, från en enskild odlare i Schweiz som ärvt sitt yrke av sin far och farfar och som kämpar för att behålla sin gamla bisort, till en amerikansk massproducent som pumpar sina bin fulla med antibiotika och fraktar runt de tusentals kuporna på lastbilar över hela USA för att de ska pollinera mandelodlingar där, körsbärsodlingar där och äppelodlingar här. En storindustri som bidrar till att bin från olika kupor blandas och sprider sjukdomar. Vi får även följa en stursk mördarbiodlare i södra USA, träffa kineser som jobbar med att samla och sälja pollen, som sedan används för att pollinera fruktträd eftersom alla honungsbin och pollinerande insekter försvunnit i Kina. Slutligen besöker filmen en forskningsgrupp i Australien som försöker avla fram en motståndskraftig och vänlig bisort som till skillnad från mördarbina är produktiva men utan att vara agressiva. Allt detta tar filmen upp på ett väldigt filosofiskt och nära på poetiskt sätt. Magiskt och och oroande på en och samma gång.

När filmen var slut var satt alla i biosalongen kvar, tysta, lite häpna och med bekymrade rynkor mellan ögonbrynen. Att ett så litet och oansenligt djur som biet kan betyda så mycket.


2 kommentarer:

 1. Åh vad kul att filmen visas i Sverige också!
  Jag bor i Tyskland och såg filmen här i höstas.
  Den är verkligen sjukt intressant, och det är sorgligt att bi-frågan inte uppmärksammas mer.

  Jag skrev ett inlägg på samma tema i veckan, sjukt intressant och viktigt.

  http://blogg.slu.se/afepa-student/2013/05/02/lat-oss-prata-om-blommor-och-bin-2/

  SvaraRadera
 2. Den filmen vill jag se. Jag fastnade för din sista kommentar "att ett sådant litet och oanseligt djur som biet kan betyda så mycket"
  Tillsammans med Naturskyddsföreningen här hos mig ska vi bygga vildbi-hotell nästa helg. Så nu ska jag bara gå på jakt efter lite lämpligt byggmaterial. Ihåliga pinnar ska det vara som man buntar ihop och hänger i ett snöre. Sen ska vi sprida information om hur man bygger dem. Det ska bli jättespännande.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...