tisdag 14 maj 2013

Nytt frö-lagförslag stjälper bevarandet av den biologiska mångfalden


Jordbruksverket har fram till idag haft en föreskrift (Ursprungligen EUdirektiv) ute på remiss som handlar om att reglera fröproducenter och registrera alla frösorter som säljs (eller till och med byts samt förädlas för eget bruk i Sverige). Vad innebär det då? Jo. Det kommer som förslaget ligger idag att slå ut småskaliga fröhandlare som har stort utbud av t.ex. köksväxtfröer men som inte säljer så mycket av varje sort. Avgifterna som kommer att tas ut är så höga att mindre fröfirmor inte kommer att ha råd att registrera alla sina sorter och därmed minskar man utbudet av anpassade växter för svenskt klimat, kulturvårdsväxter, samt andra udda sorters växter av t.ex. palsternacka, lökar och andra köksväxter. De enda som kommer att ha råd med dessa avgifter är de stora fröföretagen som satsar på få sorter men i stora upplagor. Det stora utbudet av ekofröer som främst kommer från mindre fröhandlare kommer således att försvinna och kvar blir en homogen marknad av samma fröer i hela EU. Det kommer att bli slut med att som fritidsodlare kunna prova att odla en ovanlig röd morot eller en gammal rikgivande bondböna. Ett otroligt stort bakslag för bevarandet av kulturväxter, inte minst anledningen att bevara genetiskt viktiga fröbanker för framtida förädling och forskning.

För det är som i vilka miljö- och natursammanhang som helst; ju större utbud av arter gör systemen mindre känsliga för förändring. Med färre arter är systemen känsliga för sjukdomar, väder/klimatomställningar eller insektsangrepp. Och det gäller såväl för naturliga ekosystem, jordbruksodlingar och långsiktig hållbarhet i trädgårdsodlingsbranschen. Det är därmed ett ytterst oroande förslag som Jordbruksverket och EU har lagt fram. Må remissinstanserna gå samman och kräva total omskrivning av föreskriften.


Såhär skriver vassa Johannnes Forssberg på Expressen angående "Statens jordbruksverks föreskrifter om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter":

"Den här skriften, som fram till i morgon är ute på remiss, kommer om den antas att tvinga många småskaliga fröhandlare att antingen lägga ner eller leva utanför lagen.

Föreskriften kräver att de registrerar varje liten frösort hos jordbruksverket, till en kostnad av 3000 kronor, följt av en årlig avgift på 2000 kronor.
Om det var kokablad de odlade skulle det inte vara något problem. Men det är tyvärr inte fullt så lönsamt att sälja utsäde från någon ovanlig gammal skånsk löksort.
Avgifterna blir omöjliga för småföretagare som har hundratals slags frön i sortimentet, varav de flesta enskilt inte säljer för mer än någon tusenlapp om året.

Jordbruksverket kräver dessutom inte bara pengar. De vill ha utförlig skriftlig dokumentation om varje slags gröda, som om allmogen som historiskt har odlat dem har bestått av disputerade botaniker. Ingen kommer undan byråkratin, inte heller den fröföretagare som faktiskt lyckas få ordning på både papper och pengar. Frösorterna som godkänns får bara säljas i ett visst antal gram per påse, och i en viss sammanlagd kvantitet per år.
I föreskriften slår jordbruksverket till exempel fast att mängden sålt utsäde av en viss slags sparris inte får överstiga 6,5 kilo.

Dokumentet är en parodi på byråkratisk galenskap, som man skulle kunna skratta åt om det inte vore för konsekvenserna.
När ett antal köksväxter inte längre får säljas - och därmed inte kommer att odlas - försvinner både kulinariska, kulturhistoriska och biologiska värden. Trädgårdsodlarna får nöja sig med det torftiga sortiment som tillhandahålls av en handfull utsädesimperier. Vi får tråkigare tomater på tallriken och smaklösare sallad. Samtidigt förlorar vi genetisk back-up, som skulle vara värdefull om något hände med våra i dag vanligaste grönsaker
."


För er i Stockholmsområdet som blir upprörda över det här ruskigt oroväckande förslaget och vill veta mer vill jag bara tipsa om att gå på det här FOBO-seminariet imorgon onsdag kl 18.30.

 

2 kommentarer:

  1. Kanske du redan hört, men det ordnaas en världsomspännande demonstration mot Monsanto och GMO-produkter nästa lördag 25.5. Googla March Against Monsanto så hittar du mer info.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag hörde något om det, men tyvärr ska jag sälja grejer på en loppis just på lördag. Tack för tipset och hoppas att många andra kan vara där och visa sitt missnöje!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...