måndag 27 maj 2013

En vegetarian på konferens
Aldrig känner man sig så udda som vegetarian som när man är iväg på konferens (eventuellt jämlikt med julbord). Antingen är sällskapet ett annat än de man träffar varje dag eller så blir folk man vanligtvis träffar bara mer uppmärksamma på ens kost på konferens. För jag får så otroligt mycket mer frågor om min mathållning på konfa-luncherna än jag får i lunchrummet på jobbet. Är det för att man alltid får in sin mat separat som det blir tydligare att jag äter nåt annat? Eller är det bara den nya omgivningen som öppnar upp för sådana frågor?

Dessutom händer det alltför ofta att jag som vegetarian på konferens känner mig kränkt pga. dålig kunskap om vegetarisk mat. Jag vet inte hur många gånger som jag enbart får äta tillbehören till köttet eller fisken. "Jaha, du vill ha en fullgod vegetarisk maträtt? Så du är missnöjd över att vi helt sonika plockat bort proteinkällan? Räknas inte ostmackan till soppan? Du får ju bulgursallad och bröd. Sluta sjåpa dig" Jag skulle vilja se den restaurang som skulle göra detsamma mot köttätare. "Varsågod här är kokt potatis och köttbullar, jaha vill du ha sås, inlagd gurka och lingonsylt också? Nej nej. Nu är du väl lite väl knusslig va? Du ska vara glad att du får något överhuvudtaget. Du blir ju mätt iallafall."

En vanlig händelse är även att hovmästaren på flotta restauranger muntligt berättar för gästerna vad som kommer att serveras till lunch/middag. Jag har dock inte varit med om att man nämner vad den vegetariska maträtten är, den är liksom fördold i dimmor. Är det inte rätt märkligt att det för restaurangen känns viktigt att ge den servicen till vissa kunder men inte andra? Jag tänker att om alla VD-pampar och högt uppsatta slipsnissar var vegetarianer så skulle det se annorlunda ut ute i konferens-Sverige. Då hade nog många fler restauranger varit mer noga med att även skryta om den vegetariska maten, och dessutom jobbat hårdare för att den faktiskt håller samma standard som kött- och fiskrätterna.

Restaurangerna har även en möjlighet att påverka gästernas nyfikenhet kring vegetarisk kost genom laga spännande god mat och att stolt berätta om det. Att våga flytta den vegetariska maten från undantagshyllan och istället fronta den som något exklusivt och nytt är något jag otåligt väntar på.  1 kommentar:

 1. Känner igen problemet. På mitt jobb har jag engagerat ledningen att alla ska ta ett aktivt val om de vill ha kött eller vegetariskt och info om valet. Ansvarig chef efterfrågar meny även för veggo.
  Under två konferenstillfällen var det 35% som valde vegetariskt. Då får restaurangen verkligen tänka till!! ;-)
  5/6 från ledningen valde vegetariskt.
  Vi har fått kommentaren - oj va många vegetarianer ni har.
  Det går att påverka men helst ska man inte ta fajten själv.
  Kram Åsa

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...