onsdag 13 mars 2013

Varför scampi måste komma med Anti framför

Nu på lördag den 16 mars är det Antiscampidagen när Naturskyddsföreningen och alla scampivägrare genomför en aktionsdag för att lyfta frågan bland medborgare, påverka matbutiker och restauranger så att den mest etiskt ohållbara räkan försvinner från våra tallrikar pronto. Via länken kan man få tips på vad man själv kan bidra med. Jag för min del har beställt foldrar och lagt ut på strategiska ställen på min arbetsplats. Blir det en snackis vid lunchbordet kan man nå nya målgrupper som kanske inte surfar in på Naturskyddsföreningens hemsida en gång i veckan, eller ens lyfter räkfoldern på bordet självmant och läser. Utöver det tänkte jag här och nu, dela vidare den senaste tidens bilder och jätteräksinformation som Antiscampis facebooksida spridit i nyhetsflödet. Det är några axplock som visar upp den här industrins rätta ansikte. För mig är det svårt att se hur man vill stoppa en scampi i munnen efter att ha sett och läst dessa bilder och texter.

Det är inte rolig läsning; man blir förbannad, beklämd, äcklad, uppgiven och kamplysten på en gång. Hur jävla svårt ska det vara liksom. Det här ÄR bakgrunden till din och din grannes finputsade rosa räka på sushitallriken (Förresten, luktar den inte lite simbassäng från klorbadet den tog innan den förpackades och flögs hit?). Det är det här du bidrar till att upprätthålla varje gång du beställer tigerräkor på indiska/thai/kinesiska/vietnamesiska och andra restauranger där de finns på menyn. 

Eftersom Antiscampis texter är så välformulerade har jag tjuvat både text och bild rakt av.
"Vår kampanj fokuserar på odlade tropiska jätteräkor, för att det mest är de som säljs i butiker och restauranger. Men inte heller viltfångade jätteräkor är ett bra alternativ. De fiskas genom bottentrålning, vilket är väldigt skadligt för havsmiljön och är mycket energikrävande. Dessutom är det ett av de fisken i världen som har mest bifångster, upp till 20 kilo andra organismer per kilo fångad r...äka! Bifångsterna, som kan vara fiskar, sjöstjärnor, koraller, sköldpaddor eller marina däggdjur, slängs oftast överbord och de allra flesta överlever inte. Naturskyddsföreningen jobbar för ett globalt förbud mot bottentrålning. Vi rekommenderar därför inte viltfångade jätteräkor, undantaget är produkter märkta med KRAV eller MSC, där man använder skonsammare fiskemetoder.

Det har nyligen dykt upp MSC-certifierade kungsräkor från Australien, men deras andel på den svenska marknaden är försvinnande liten, och chansen att du får godkända räkor på din sushi eller i din thaiwok är mininmal.""I hemlighet injiceras smutsigt vatten i jätteräkor från Bangladesh. Det gör att räkorna väger mer och att handlaren får mer pengar. Jätteräkor från den här delen av Bangladesh säljs till EU. Alltså inte helt omöjligt att de här räkorna sedan serveras på just din favoritrestaurang …"
"På räkodlingar runt om i världen är det vanligt att räkhonorna görs blinda på ena ögat, eftersom den onaturliga miljön i fångenskap håller tillbaka utvecklingen av räkhonornas äggstockar. Räkors hormonsystem hänger nämligen samman med skaften till deras ögon. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, beskriver olika metoder för att manipulera räkornas ögon: Skära ett snitt och klämma ut dom, snöra av dom, bränna bort dom, klippa av dom eller nypa av/krossa dom."
"Här är det som ska bli jätteräkornas middag. Räkorna föds upp på fiskmjöl och fiskolja. Det tillverkas antingen av små fiskarter som strömming och sardiner, vilket skapar konkurrens mellan att använda fisk till foderproduktion eller som mat till lokalbefolkningen. Eller så görs det av ”skräpfisk” som är bifångster från annat fiske, ofta småfiskar av olika arter som inte hunnit växa till sig ännu. ...De här fiskarna har en viktig roll i de marina ekosystemen, och utsätts de för ett hårt fisketryck kan man se effekter på hela näringsväven, bland annat genom ökad algtillväxt och mer maneter.

Det går åt mer fisk i form av foder än vad som produceras, upp till två kilo fisk för ett kilo räkor. Även norsk odlad lax käkar sånt här."
Vill du hjälpa till att sprida detta i ditt nätverk eller i din stad gå in på Antiscampidagen och få tips på hur du kan bidra till att begränsa en stor destruktiv, oetisk och miljöförstörande livsmedelsindustri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...